• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۷۲۷۸۵۹
تاریخ انتشار: ۰۶ اسفند ۱۴۰۴ - ۱۴:۲۷
اجتماعی » حقوقی و قضایی

اهانت به پرچم اعتراض نیست، حمله به انسجام ملی است

یک وکیل دادگستری در یادداشتی نوشت: پاسداری از نماد‌های ملی دغدغه‌ای جهانی در چارچوب نظم عمومی و کرامت دولت‌هاست و برخی کشور‌ها با صراحت اهانت به پرچم را جرم‌انگاری کرده‌اند.

اهانت به پرچم اعتراض نیست حمله به انسجام ملی است

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرتضی عبدی حقوقدان و وکیل دادگستری در یادداشتی نوشت: در جهان معاصر، پرچم هر کشور صرفاً نشانی از رنگ و طرح نیست، روایت فشرده‌ای است از تاریخ، رنج‌ها، پیروزی‌ها و امید‌های یک ملت. بر فراز ساختمان‌های عمومی و در آیین‌های رسمی، این نماد نه‌تنها بیانگر حاکمیت سیاسی، بلکه حامل حافظه جمعی و شأن ملی است. از همین رو، بسیاری از نظام‌های حقوقی با تفاوت در سنت‌ها و فلسفه‌های سیاسی برای صیانت از آن، ضمانت‌اجرا‌های صریح پیش‌بینی کرده‌اند.

این واقعیت نشان می‌دهد که پاسداری از نماد‌های ملی، امری محدود به یک فرهنگ یا جغرافیا نیست، بلکه دغدغه‌ای جهانی در چارچوب نظم عمومی و کرامت دولت‌هاست.

حقوق اساسی اغلب کشور‌ها آزادی بیان را به‌عنوان حقی بنیادین به رسمیت می‌شناسد. با این حال، هیچ نظام حقوقی آزادی را مطلق نمی‌داند. در حقوق تطبیقی، مرزی روشن میان «نقد سیاست‌ها» و «تحقیر نماد‌های حاکمیت» ترسیم شده است. نخستین، بخشی از پویایی جامعه مدنی است، دومی، در بسیاری از موارد، تعرض به انسجام اجتماعی و نظم عمومی تلقی می‌شود. این تمایز، نه از سر سخت‌گیری، بلکه برای حفظ توازن میان آزادی و مسئولیت اجتماعی است.

در برخی کشورها، قانون‌گذار با صراحت از پرچم و نشان ملی حمایت کیفری کرده و آن را خط قرمز می‌داند. در آلمان، قانون جزا اهانت علنی به پرچم فدرال را جرم دانسته و برای آن مجازات حبس یا جزای نقدی مقرر کرده است. فلسفه این مقرره، پاسداری از نظم اساسی و کرامت جمهوری فدرال عنوان شده است، نظمی که بر پایه قانون اساسی و حاکمیت مردم استوار است.

در ترکیه نیز قانون مجازات، سوزاندن یا تحقیر علنی پرچم را مستوجب حبس دانسته و آن را تعرض به جمهوریت و هویت ملی تلقی می‌کند.

در هند، کشوری با تنوع گسترده قومی و مذهبی، «قانون پیشگیری از اهانت به افتخارات ملی» هرگونه بی‌حرمتی به پرچم یا قانون اساسی را جرم‌انگاری کرده است. در چنین جامعه‌ای، پرچم عنصر وحدت‌بخش ملت محسوب می‌شود و قانون‌گذار آن را سرمایه مشترک همه شهروندان می‌داند.

در چین نیز قانون کیفری، رفتار اهانت‌آمیز نسبت به پرچم یا نشان ملی را مستوجب حبس یا محرومیت از حقوق سیاسی دانسته و این حمایت را بخشی از صیانت از وحدت سرزمینی معرفی کرده است.

حتی در نظام‌هایی که آزادی بیان دامنه گسترده‌تری دارد، مرز‌هایی برای حفظ نظم عمومی تعریف شده است. در ایالات متحده، دیوان عالی در آرایی مشهور، برخی اشکال اعتراض نمادین نسبت به پرچم را ذیل حمایت متمم اول قانون اساسی دانسته است. با این حال، همان نظام حقوقی نیز اگر رفتار با خشونت، تهدید، تخریب اموال یا اخلال جدی در نظم عمومی همراه باشد، آن را خارج از حمایت آزادی بیان تلقی می‌کند. این تمایز، گواه آن است که آزادی، در هر کجا، با مسئولیت توأم است.

در اروپا نیز رویکرد‌های متنوعی دیده می‌شود. فرانسه، اهانت علنی به پرچم یا سرود ملی را در شرایط مشخص جرم‌انگاری کرده و آن را تعرض به «جمهوریت» می‌داند.

در سوئیس، قانون جزا رفتار اهانت‌آمیز نسبت به نشان ملی را قابل مجازات شناخته است. در انگلستان، هرچند عنوان مستقلی برای اهانت به پرچم وجود ندارد، اما قوانین نظم عمومی اجازه می‌دهد رفتار‌های تحریک‌آمیز یا توهین‌آمیز که موجب اخلال در آرامش اجتماعی شود، تحت پیگرد قرار گیرد.

این رویکرد‌های متفاوت، در یک نقطه مشترک‌اند: نماد‌های ملی، حامل کرامت حاکمیت و حافظه تاریخی ملت‌ها هستند. تعرض به آنها، صرفاً کنشی فردی نیست، می‌تواند احساسات عمومی را جریحه‌دار کرده و شکاف‌های اجتماعی را تعمیق کند. از همین رو، دولت‌ها خود را مکلف می‌دانند میان حق اعتراض و ضرورت صیانت از انسجام ملی توازن برقرار کنند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
جایگاه ولایت فقیه درسیره شهید حاج قاسم سلیمانی
آماده‌سازی ۱۳ پارکینگ در حاشیه آزادراه تهران–کرج–قزوین برای مدیریت تردد
وحدت ملی و همبستگی مردمی، برگ برنده ایران در مواجهه با چالش‌های پیش‌رو
اهدای اعضای بدن بانوی سی ساله در قم
بررسی مشکلات توزیع سوخت در استان و تامین آب آشامیدنی رابُر
بحران گرما، تهدیدی برای زیرساخت‌های هوش مصنوعی
هرمزگانی ها برای حضور در مراسم تشییع رهبر شهید نام نویسی کنند
حضور استوار و پیام آفرین فرزندان دیار گیلان در سنگر خیابان
روایت ۱۲۰ شب حضور بی‌نظیر مردم
پاسخگویی بی نوبت در هفته قوه قضائیه دراردبیل
افزایش ۱۸.۱۶ درصدی تلقیح مصنوعی دام در آذربایجان شرقی
رضایت‌مندی عمومی در بحث استاندارد‌ها رعایت شود
راه اندازی واحد بازیافت لاستیک‌های مستعمل در منطقه ویژه اقتصادی بندرامام خمینی
راه اندازی سامانه های الکترونیکی قضایی در شاهرود
بازدیدرئیس‌جمهور از پژوهشکده صنایع غذایی و فراورده‌های کشاورزی سازمان ملی استاندارد
گشایش نمایشگاه ملی گل و گیاه در اردبیل
بیمه ۲۰۰ هزار نفر سالانه در دستور کار مرکز ملی
هزار خودرو در انتظار پلاک‌گذاری منطقه آزاد مازندران
جزئیات مراسم تشییع رهبر شهید در عتبات عراق
همدان میزبان وزیر ارتباطات؛سفر یک روزه سید ستار هاشمی
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
ایران از جام جهانی ۲۰۲۶ کنار رفت
مردم زمان طولانی را برای ماندن در تهران انتخاب نکنند
همایش بین‌المللی شاهنامه، شاه اثر ماندگار، در تاجیکستان برگزار شد
آغاز ثبت‌نام کتاب‌های پایه‌های ورودی از امروز
فرماندهی ندسا خطاب به آمریکا: جهنم را تجربه خواهید کرد
موافقت وزارت کشور از طرح‌های تقسیمات کشوری کهگیلویه و بویراحمد
برنامه مسابقات مرحله حذفی جام جهانی ۲۰۲۶ + نتایج زنده
بازداشت و دادگاهی شدن یکی از سردسته‌های منافقین در پاریس
آزادسازی ۶۳۸ قطعه زمین در محدوده آزادراه تبریز – ارومیه
تجهیزات پیشرفته‌ای به ارتش الحاق می‌شود
«دو نیمه ماه»، قصه‌ای از دل تاریخ معاصر در شبکه تماشا
ابلاغیه جدید وزارت کار از تعطیلی بخش خصوصی در ایام وداع و تشییع پیکر رهبر فقید انقلاب
تمهیدات ترافیکی مراسم وداع و تشییع رهبر شهید در تهران
وقوع چند انفجار در مناطقی از هرمزگان، ۷ تیر
نرخ طلا، سکه و نقره در بازار مشهد / یک شنبه ۷ تیر ۱۴۰۵
نیروی دریایی سپاه به تجاوز و عهدشکنی آمریکا پاسخ داد  (۳ نظر)
بیانیه جمعی از اعضای مجلس خبرگان درباره تحولات اخیر و مذاکرات  (۳ نظر)
مردم زمان طولانی را برای ماندن در تهران انتخاب نکنند  (۲ نظر)
به‌کارگیری نیرو‌های حق‌التدریس در طرح‌های حامی و تقویت مدارس  (۲ نظر)
ایران از جام جهانی ۲۰۲۶ کنار رفت  (۱ نظر)
فرماندهی ندسا خطاب به آمریکا: جهنم را تجربه خواهید کرد  (۱ نظر)
تجهیزات پیشرفته‌ای به ارتش الحاق می‌شود  (۱ نظر)
جام جهانی ۲۰۲۶، نمایش درخشان یوزهای ایرانی مقابل مصر  (۱ نظر)
ادامه وقفه در بخشی از خدمات بانک‌های ملی و صادرات  (۱ نظر)
پرداخت مستقیم یارانه غذا از ترم آینده به دانشجویان  (۱ نظر)
قوه قضائیه، جایگاهی کم‌نظیر برای اصلاح روند امور دارد  (۱ نظر)
بهسازی شبکه توزیع برق اسلامشهر؛ جزئیات قطع موقت برق  (۱ نظر)
الحاق ۶۲ هکتار زمین به خرمشهر برای اجرای طرح نهضت ملی مسکن  (۱ نظر)
سردار کرمی: پاسخ سریع به تجاوز دشمن، طراحی هوشمندانه شهید پاکپور بود  (۱ نظر)
رامین بهترین گلزن تاریخ ایران در جام جهانی  (۱ نظر)