• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۷۰۹۹۳۴
تاریخ انتشار: ۱۹ بهمن ۱۴۰۴ - ۱۳:۲۱
علمی و فرهنگی » بهداشت و سلامت

تشخیص زودهنگام، ناجی بیماران مبتلا به تومور‌های مغزی و نخاعی

مدیر گروه جراحی مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد، با تأکید بر نقش حیاتی مراجعه زودهنگام بیماران در شناسایی و درمان تومور‌های سیستم عصبی مرکزی گفت: بسیاری از این تومور‌ها با تشخیص در مراحل اولیه، قابل درمان مؤثر با جراحی، رادیوتراپی یا شیمی‌درمانی هستند و می‌توان با هوشیاری درباره علائم مغزی و نخاعی، از پیشرفت سرطان جلوگیری کرد.

تشخیص زودهنگام، ناجی بیماران مبتلا به تومور‌های مغزی و نخاعی

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ فریبرز ثمینی، عضو هیات علمی و مدیر گروه جراحی مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد، با اشاره به سهم محدود تومور‌های سیستم عصبی مرکزی در میان کل تومور‌های بدن گفت: سیستم عصبی مرکزی که شامل مغز، نخاع و اعصاب محیطی است، مجموعاً حدود یک تا دو درصد از تومور‌های بدن را تشکیل می‌دهد. از این میان، حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد تومور‌ها بدخیم و در واقع سرطان هستند، در حالی که نزدیک به ۶۰ تا ۷۰ درصد آنها خوش‌خیم محسوب می‌شوند.

وی در توضیح عوامل مساعد کننده بروز تومور‌های سرطانی افزود: عامل‌های قطعی ایجادکننده این تومور‌ها محدودند، چراکه برای بسیاری از آنها علت مشخصی شناخته نشده است. با این حال، برخی از عوامل شناخته‌شده شامل زمینه‌های ژنتیکی هستند؛ برای نمونه در بیماری‌هایی مانند نوروفیبروماتوزیس و توبروز اسکلروزیس، ارتباط تنگاتنگی با ژنتیک وجود دارد.

دکتر ثمینی ادامه داد: تابش اشعه (رادییشن) یکی از علل کاملاً اثبات‌شده بروز تومور‌های سیستم عصبی مرکزی است و احتمال بروز تومور مغزی در افرادی که در معرض مقدار زیاد اشعه قرار می‌گیرند، بیشتر است. این خطر به‌ویژه در کودکان که ممکن است به دلایل پزشکی متعدد تحت تصویربرداری‌های مکرر نظیر سی‌تی‌اسکن قرار گیرند، بسیار بالاتر است.

استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد، سن و جنس را از دیگر عوامل مؤثر دانست و گفت: برخی از تومور‌ها در سنین خاص بیشتر دیده می‌شوند؛ برای مثال، مدولوبلاستوم در کودکان شایع‌تر است، در حالی که تومور‌هایی مانند گلیوبلاستوم یا مننژیوم در سالمندان بروز بیشتری دارند. همچنین در خانم‌ها احتمال بروز مننژیوم بالاتر است، اما در آقایان تومور‌های گلیال بیشتر مشاهده می‌شود.

به گفته عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، اختلالات ایمنی نیز در افزایش خطر تومور‌های سیستم عصبی نقش دارند. وی در همین ارتباط اظهار داشت: بیمارانی که به دلیل پیوند عضو یا بیماری‌های خاص دارو‌های سرکوب‌کننده ایمنی مصرف می‌کنند، در معرض خطر بالاتر ابتلا به تومور‌های مغزی و نخاعی هستند.

دکتر ثمینی عوامل هورمونی را نیز از عوامل شناخته‌شده دانست و تأکید کرد: در زنان مبتلا به مننژیوم، معمولاً رشد تومور در دوران بارداری سرعت بیشتری می‌گیرد.

وی همچنین به متاستاز‌ها اشاره کرد و افزود: تومور‌های متاستاز یافته، از منشاء دیگری در بدن ایجاد شده و از طریق جریان خون یا مجاورت، به سیستم عصبی مرکزی از جمله مغز و نخاع گسترش می‌یابند. این نوع تومور‌ها معمولاً بدخیم هستند.

دکتر ثمینی در مورد راهکار‌های پیشگیری خاطرنشان کرد: برخی عوامل مانند سن و جنس قابل پیشگیری نیستند، اما مراجعه زودرس در صورت مشاهده علائم مغزی یا نخاعی می‌تواند در تشخیص و درمان مؤثر باشد؛ لذا شناسایی تومور در مراحل اولیه، امکان درمان ساده‌تر و موفق‌تر را فراهم می‌کند.

وی درباره علائم هشداردهنده توضیح داد: تومور‌های مغزی بسته به محل درگیری علائم متفاوتی دارند؛ تومور‌های ناحیه بینایی می‌توانند باعث کاهش دید شوند، تومور‌های ناحیه شنوایی موجب اُفت یا از بین رفتن شنوایی می‌شوند، تومور‌های کورتکس حرکتی ممکن است ضعف یا فلجی ایجاد کنند و تومور‌های ناحیه تکلم نیز اختلال در گفتار به همراه دارند.

در پایان، دکتر ثمینی بر اهمیت تشخیص زودهنگام تأکید کرد و گفت: در صورت وجود کوچک‌ترین علامت مشکوک، مراجعه فوری به پزشک ضروری است. امروزه بسیاری از این تومور‌ها با روش‌های کم‌تهاجمی مانند جراحی ساده، رادیوتراپی، شیمی‌درمانی یا روش‌های استریوتاکتیک قابل درمان‌اند و تشخیص پاتولوژیک و درمان در مراحل اولیه، شانس موفقیت را به‌طور قابل توجهی افزایش می‌دهد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
نرخ بیکاری کرمان زیر میانگین کشوری
نمایشگاه اقتصاد مقاومتی سرپرستان خانوار افتتاح شد
تعطیلی ۸ مدرسه غیردولتی متخلف/ عزل ۲۳ مدیر خاطی
کشف نوعی سنگ قیمتی در افغانستان
تلاش ستاد کل نیرو‌های مسلح جهت ایجاد تحول در حقوق و مزایای نظامیان است
افتتاح ۱۱ طرح عمرانی روستایی در نکا با اعتبار ۲۵ میلیارد تومان
تحقق مدرسه تراز انقلاب اسلامی
رشد ۱۹ برابری طرح های دهه فجر شهرستان سرخس
افتتاح نیروگاه خورشیدی درروستای بهرام آباد چهارمحال و بختیاری
برگزاری دومین رویداد گندم در ارومیه
اقدامات حفاظتی و استحکام بخشی در تالار‌های کاخ گلستان
بهره‌برداری از ۷۱ طرح عمرانی‌ و خدماتی در فریدن
دستگیری سارقان کیف دستی و گوشی در بیرجند
افتتاح ۷ واحد مسکونی مددجویی در عنبرآباد
از اکران فیلم سینمایی مارون به صورت رایگان برای مردم تا راهیابی این فیلم به جشنواره ملی
اهدای عضو جوان ۱۸ ساله در یزد
افتتاح روستا بازار و عرضه مستقیم محصولات پروتئینی در بجنورد
خاموشی ۴۵ دستگاه ماینرغیرمجاز در اراک
ذخیره ۱۷ میلیون‌تنی معدن جدید در اردبیل کشف شد
کاهش ۲۹ درصدی تصادفات درون و برون شهری منجر به فوت
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
بلوغ راهبردی ملت و نظام، در شناخت میدان نبرد جدید
تاریخ جدید ارائه گواهی صادرات کاتد مس اعلام شد
هشدار نارنجی بارندگی در برخی مناطق کشور، برای امروز
بارش برف و باران در ۲۶ استان کشور و انسداد ۷ محور مواصلاتی
آغاز ساخت ۲۱ هزار مسکن ملی در زنجان
محیط زیست اصفهان زیر بار سنگین توسعه
جمعیت هلال احمر و کمیته امداد تفاهم نامه امضا کردند
برگزاری تحلیف قضات دستگاه قضائی در حرم امام خمینی
رئیس قوه قضائیه وارد اراک شد
چمران: استقبال از ثبت نام در انتخابات شورا مطلوب بوده است
تصادف مرگبار خودروی پراید با کامیون
تعطیلی پایانه مسافربری غرب تهران به مناسبت یوم‌الله ۲۲ بهمن
هوای تهران ناسالم برای گروه‌های حساس
عزم دستگاه قضا برای مقابله با فساد قاطع است
بهره برداری از سامانه هوشمند ثبت سرعت متوسط
تحریم های جدید نفتی آمریکا علیه ایران  (۳ نظر)
بلوغ راهبردی ملت و نظام، در شناخت میدان نبرد جدید  (۱ نظر)
۱۰۴ مرکز آماده خرید و دریافت گندم از کشاورزان خوزستان  (۱ نظر)
بازداشت ۱۱ عضو گروهک تروریستی پژاک در استان کرمانشاه  (۱ نظر)
ارز ترجیحی حذف نشده و به سبد کالای خانوار رفته است  (۱ نظر)
لاوروف: پرونده اپستین چهره شیطانی غرب را برملا کرد  (۱ نظر)
افتتاح طرحهای دهه فجر در استان کرمان  (۱ نظر)
قیمت‌گذاری خودرو‌های داخلی در دست بررسی است  (۱ نظر)
فناوری و حذف ارز ترجیحی؛ کلید تحول در کشاورزی و رقابت‌پذیری است  (۱ نظر)
وزیر نفت: شبکه گاز خانگی پایدار است  (۱ نظر)
ادامه دستگیری تخریب گران مسلح  (۱ نظر)
رئیس کمیسیون انرژی مجلس: امنیت انرژی و معیشت مردم، محور راهبردی تصمیم‌های مجلس است  (۱ نظر)