• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۵۹۶۳۲۱
تاریخ انتشار: ۲۲ مهر ۱۴۰۴ - ۱۴:۱۹
علمی و فرهنگی » بهداشت و سلامت

پروبیوتیک‌ها؛ دوستان کوچک با فواید بزرگ

پروبیوتیک‌ها، باکتری‌ها و مخمر‌های زنده و مفیدی هستند که با مصرف به مقدار کافی، سلامتی میزبان را بهبود می‌بخشند. این دارو‌های زنده، امروزه جایگاه ویژه‌ای در علم داروسازی و پزشکی یافته‌اند.

** پروبیوتیک‌ها؛ دوستان کوچک با فواید بزرگ

به گزارش خبرگزاری صداوسیما، دکتر احمد غلامی، عضو هیات علمی گروه زیست فناوری دارویی در دانشگاه علوم پزشکی شیراز با بیان اینکه سلامتی فقط فقدان بیماری نیست، بلکه به عنوان تعادلی ظریف در تمامی ارگان‌های بدن، به ویژه سیستم گوارش ما تعریف می شود، افزود: در روده‌های هر یک از ما، دنیایی شگفت‌انگیز از میکروارگانیسم‌ها به نام «میکروبیوتا» زندگی می‌کند که نقش کلیدی در حفظ این تعادل ایفا می‌کند و پروبیوتیک ها با اثربخشی بر روی این میکروارگانیسم‌ها، در سلامتی ما ایفای نقش می کند.

داروهای پروبیوتیک چه مزایایی دارند؟

به گفته دکتر احمد غلامی پروبیوتیک‌ها را می‌توان به عنوان سربازان مفید برای روده در نظر گرفت؛ زمانی که تعادل میکروبیوتای روده به دلیل عوامل مختلفی مانند مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها، رژیم غذایی نامناسب، استرس یا بیماری به هم می‌خورد (دیس‌بیوزیس)، پروبیوتیک‌ها با کلونی‌سازی در روده و رقابت با میکروب‌های مضر، به بازگرداندن این تعادل کمک می‌کنند.

مزایای اصلی پروبیوتیک‌ها و بهبود سلامت گوارش را از جمله مهم ترین مزایای پروبیوتیک ها عنوان کرد و گفت: پروبیوتیک ها با کمک به درمان و پیشگیری از اسهال ناشی از مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها، بهبود علائم سندرم روده تحریک‌پذیر (IBS) مانند نفخ و درد شکم و کمک به هضم لاکتوز در افراد عدم تحمل لاکتوز، می تواند در بهبود سلامت گوارش ما نقش داشته باشند.

این عضو هیات علمی گروه زیست فناوری دارویی با اشاره به اثربخشی پروبیوتیک‌ها بر تقویت سیستم ایمنی ما افزود: حدود ۷۰ درصد از سیستم ایمنی بدن در روده قرار دارد، پروبیوتیک‌ها با تحریک تولید آنتی‌باد‌های طبیعی و تقویت سد مخاطی روده، بدن را در برابر عفونت‌ها مقاوم‌تر می‌کنند.

دکتر غلامی ادامه داد: همچنین برخی سویه‌های پروبیوتیک قادر به تولید ویتامین‌های گروه B و ویتامین K هستند و در زنان نیز پروبیوتیک‌ها با حفظ تعادل فلور طبیعی واژن و پیشگیری از عفونت‌های قارچی و باکتریایی، به افزایش سلامت کمک می‌کنند.

ملاحظات مصرف و نکات مهم برای بیماران

او با تاکید بر اینکه با وجود بی خطر بودن اغلب پروبیوتیک‌ها، مصرف آنها نیازمند دقت و توجه است، اضافه کرد: بهترین زمان مصرف پروبیوتیک، دو تا سه ساعت پس از مصرف آنتی‌بیوتیک است تا از تخریب باکتری‌های مفید در اثر مصرف آنتی‌بیوتیک جلوگیری شود؛ همچنین دوره مصرف پروبیوتیک باید تا چند روز پس از اتمام دوره آنتی‌بیوتیک ادامه یابد.

شرایط نگهداری

به گفته دکتر غلامی، بسیاری از پروبیوتیک‌ها به ویژه انواعی که در داروخانه‌ها به صورت دارو عرضه می‌شود، نیاز به نگهداری در یخچال (دمای ۲-۸ درجه سانتی‌گراد) دارد، بنابراین لازم است به دستور درج شده روی جعبه توجه شود و رعایت نکردن این موضوع منجر به کاهش شدید تعداد باکتری‌های زنده و بی‌اثر شدن محصول می‌شود.

تداخل‌های دارویی

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شیراز تاکید کرد: در افراد با سیستم ایمنی بسیار ضعیف، مانند بیماران تحت شیمی‌درمانی، ایدز پیشرفته یا افرادی که دارو‌های سرکوب‌گر ایمنی قوی مصرف می‌کنند، مصرف پروبیوتیک‌ها لازم است با نظر پزشک باشد.

عوارض جانبی

او در ادامه به عوارض احتمالی مصرف پروبیوتیک‌ها پرداخته و در این زمینه توضیح داد: ممکن است در ابتدای مصرف، علائم خفیفی مانند نفخ یا گاز روده در افراد ایجاد شود که اغلب پس از چند روز برطرف می‌شود، اما شروع مصرف با دوز پایین‌تر می‌تواند به کاهش این عوارض کمک کند.

دکتر غلامی یادآور شد: در مجموع پروبیوتیک‌ها ابزار‌های قدرتمندی برای ارتقای سلامت هستند، اما مانند هر داروی دیگری، مصرف آگاهانه و منطقی آنها کلید دستیابی به فواید مطلوب است.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
نشست مدیران امور دانشجویی کشور در سمنان
بزرگداشت زنده یاد نوشیروانی نیکوکار بزرگ در بابل
احیای یک طرح فولادی در تربت‌حیدریه پس از ۱۴ سال 
پایان مسابقات مینی‌فوتبال کارگری بوکان
برگزاری یادواره شهدای معلم و دانش‌آموز در عجب‌شیر
تفرقه در امت اسلام، خواست صهیونیسم جهانی است
پیش بینی دو هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال برای بهره‌برداری از قطعه ۲ _ج محور ارومیه - مهاباد- میاندوآب
عرضه رایگان زمین حذف می شود؟!
تاکید رئیس کل دادگستری آذربایجان غربی بر برخورد با قبح زدایی و هنجارشکنی هدفمند
بازدید استاندار آذربایجان‌غربی از طرح ساماندهی و زیباسازی ساحل زرینه‌رود
همه اصناف مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده می‌شوند
جشنواره برگ‌های رنگارنگ سرکان در قاب دوربین عکاسان
آغاز حملات گسترده هوایی به جنوب لبنان
افتتاح مرحله سوم کارخانه نوآوری زاهدان با حضور وزیر علوم
برگزاری مانور استانی مقابله با پشه آئدس در بندرگز
ستاد اربعین ۱۴۰۵ استان کرمانشاه کار خود را آغاز کرد
علت کمبود نهاده‌های دامی، خشکسالی و هشداری که باور نشد
افزایش تولید و قاچاق مواد مخدر صنعتی در افغانستان
آغاز ساخت زیر گذر شهدا در بوکان
رایزنی غریب آبادی با مقامات عربستان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
حقوق کارکنان باید مستقیم به حسابشان واریز شود
والیبال ایران عزادار شد؛ صابر کاظمی درگذشت
واکنش چین به تهدید نظامی آمریکا علیه نیجریه
فاصله قیمت زعفران از تولید تا مصرف
استعفا در شرایط حساس
پاسخ اعضای دولت به پرسش خبرنگاران
زهران ممدانی، اولین شهردار مسلمان نیویورک شد
عملکرد دستگاه‌ها در صدور مجوز‌های کسب و کار
کشف ۱۵۶ دستگاه خودروی لوکس قاچاق به ارزش ۸۸۵ میلیارد تومان
روزنامه‌های فردای ۱۳ آبان
آغاز دهمین سوگواره نمایش آیینی «نگین شکسته» در مشهد
وزیر خارجه ارمنستان: روابط ما با ایران راهبردی است
هدف از جنگ ۱۲ روزه براندازی نظام جمهوری اسلامی بود
ایروانی: اظهارات ترامپ تهدید علیه صلح‌وامنیت بین‌المللی است
پخش زنده والیبال ایران و بحرین در شبکه ورزش
تعطیلی مدارس برخی مناطق هرمزگان  (۳ نظر)
نتایج قرعه کشی طرح عادی ایران خودرو اعلام شد  (۲ نظر)
سه نفر با اهدای عضو مرحومه مبینا حمصیان به زندگی بازگشتند  (۲ نظر)
تقویت نظام مدیریت زمین برای مقابله با زمین‌خواری و تخریب محیط زیست  (۲ نظر)
آغاز همکاری سازمان راهداری و پلیس‌راه برای شناسایی هزار نقطه پرخطر  (۲ نظر)
تأکید چین بر گسترش مناسبات اقتصادی با روسیه  (۲ نظر)
حقوق کارکنان باید مستقیم به حسابشان واریز شود  (۱ نظر)
با قاطعیت از حاکمیت خود دفاع می‌کنیم  (۱ نظر)
به جزایر ایران حمله شود همانجا پاسخ کوبنده می‌دهیم  (۱ نظر)
ارتش رژیم اشغالگر محور «فیلادلفیا» را بست  (۱ نظر)
والیبال ایران عزادار شد؛ صابر کاظمی درگذشت  (۱ نظر)
بازتاب گسترده بیانات رهبر معظم انقلاب در رسانه‌های آمریکای لاتین  (۱ نظر)
برگزاری راهپیمایی ۱۳ آبان در مشهد، متمرکز در میدان شهدا  (۱ نظر)
لزوم اجرای روش‌های نوین در دامداری‌های کردستان  (۱ نظر)
شرایط دریافت مجدد وام اشتغالزایی و مشاغل خانگی اعلام شد  (۱ نظر)