پخش زنده
امروز: -
رئیس دانشگاه شیراز گفت: تعداد دانشگاهها به نسبت جمعیت کشور زیاد است و محدودکردن تعداد آنها میتواند به افزایش بهرهوری در آموزش عالی منجر شود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز فارس ،دکتر محمد مؤذنی، رئیس دانشگاه شیراز گفت: با توجه به افزایش ظرفیت پذیرش دانشجو در دانشگاهها، زیرساختها بهطور متناسب با تعداد دانشجویان توسعه نیافتهاند. به عبارت دیگر، از نظر فضای کالبدی، امکانات آزمایشگاهی، رفاهی، ورزشی و فرهنگی بهطور متناسب رشد لازم نکرده است.
وی ادامه داد: تعداد دانشگاههای کوچک و بزرگ در بسیاری از شهرستانها افزایش یافته است. افزایش تعداد دانشگاهها درحالیکه سهم بودجه ثابت باقی مانده، منجر به کاهش اعتبارات تخصیصیافته به هریک از دانشگاهها میشود و این موضوع بهویژه به دانشگاههای قدیمی و اصلی کشور آسیب میزند.
موذنی گفت: اعتباری که در گذشته بین حدود بیست تا سی دانشگاه توزیع میشد، اکنون بین ۱۳۰ تا ۱۴۰ دانشگاه توزیع میشود، که شامل دانشگاههای دولتی است و این غیر از دانشگاههای غیرانتفاعی، آزاد، پیام نور، علمی کاربردی و فنی و حرفهای است. در حال حاضر تعداد دانشگاههای دولتی به بیش از ۱۳۰ رسیده است، درحالیکه سهم آموزش عالی از بودجه همچنان حدود سه درصد بوده و این موضوع مشکلات را تشدید میکند.
دکتر مؤذنی در ادامه با اشاره به افزایش پذیرش دانشجو در دانشگاهها گفت: در دانشگاه شیراز نیز مانند دیگر دانشگاهها تعداد دانشجویان افزایش یافته و هماکنون حدود ۱۷ تا ۱۸هزار دانشجو داریم. این تعداد در گذشته کمتر بوده و علت آن تأسیس رشتههای جدید و پذیرش دانشجویان در این رشتهها است.
رئیس دانشگاه شیراز افزود: با راهاندازی رشتههای جدید و استخدام اعضای هیئتعلمی جدید در رشتههای ایجاد شده، بار دانشگاه سنگینتر شده، از همینرو با وجود افزایش سالانهی بودجه، سهم کلی آموزش عالی از بودجهی عمومی کشور همچنان ثابت مانده و عددی که به این بخش تخصیص مییابد، همانند گذشته است.
لزوم افزایش بودجه آموزش عالی و ادغام دانشگاهها
وی بیان کرد: ما در حد امکان، مشکلات دانشگاه را بارها به مسئولان وزارت علوم، مجلس شورای اسلامی و سازمان برنامه و بودجه منتقل کردهایم. برخی کمکها انجام شده، اما برای حل اساسی مشکلات مالی دانشگاهها، دو نکته حائز اهمیت است؛ نخست سهم آموزش عالی از بودجهی عمومی که از سهدرصد باید به پنجدرصد افزایش یابد و دوم تلاش جدی برای ساماندهی مراکز آموزش عالی که بایستی انجام شود.
دکتر مؤذنی افزود: این شامل ادغام دانشگاههای کوچک و کاهش تعداد آنهاست؛ زیرا تعداد فعلی دانشگاهها برای جمعیت کشور زیاد است. رئیسجمهور محترم آقای دکتر پزشکیان نیز در جایی به معضل تعدد دانشگاهها اشاره کرده بودند، بهنظرم داشتن ۵۰ دانشگاه قوی و معتبر با امکانات روز، بهتر از داشتن ۶۰۰ یا ۷۰۰ دانشگاه با امکانات محدود است. مجموعهی دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور اکنون بیش از دوهزار واحد دانشگاهی شامل دانشگاههای آزاد، پیام نور، دولتی، جامع علمی کاربردی، فنیحرفهای و غیرانتفاعی است که این تعداد واقعاً ضرورت ندارد. محدودکردن تعداد دانشگاهها میتواند به افزایش بهرهوری منجر شود.