پخش زنده
امروز: -
گفتگو با مادر ۵ فرزند یزدی که سختی و چالشهای فرزندآوری را در برابر رضایت رهبری ناچیز میداند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز یزد، کودکان با آن جنب و جوش شیطنت آمیز، نگاههای پر زرق و برق که شادی و کنجکاوی از آنها میبارد و لبخندی که گویی هرگز قرار نیست از روی لبهای آنها پاک شود نمونه بارزی از عشق و محبت و انسانیت هستند.
خانهای که در آن کودکی میخندد تاریک و سرد نخواهد بود و دلی که عشق به یک کودک در آن رخنه کرده هرگز غم و تنهایی را تجربه نخواهد کرد. بی شک اصل و اساس انسان بودن را در کانون گرم خانواده و عشق و ایثار مادران باید جستجو کرد.
کاهش فرزندآوری سبب به صدا درآمدن زنگ خطر شده است، زنگ خطری که رهبر معظم انقلاب بارها نسبت به آن هشدار داده و خواستار توجه خانوادهها به این بحران شده اند.
در این راستا گفتگویی کردیم با بانویی تحصیل کرده، حافظ کل قرآن کریم و مادر ۵ فرزند.
سلام، لطفا خودتان را معرفی کنید.
زهرا محتشمی هستم، ۴۳ سال سن دارم، با رتبهی ۲۰۶ در دانشگاه قبول شدم و لیسانس ریاضی را از دانشگاه یزد گرفتم، در سن ۲۳ سالگی ازدواج کردم، همسر بنده مهندس معمار است و حاصل زندگی مشترک ما پنج فرزند ۱۸ و ۱۶ و ۱۲ و ۸ و یک سال و نیم بوده و برادر بنده هم در دوران دفاع مقدس به فیض شهادت نائل آمد.
آیا جایی مشغول به کار هستید؟
پس از فارغ التحصیلی از دانشگاه به دلیل علاقه به تدریس ریاضی در آزمون آموزش و پرورش امتحان دادم و استخدام شدم، اما به خاطر اولین فرزندم که آن موقع سه ماهه بود انصراف دادم.
سال بعد دوباره امتحان دادم و این بار به عنوان معاون آموزشی استخدام شدم که باز هم باردار شدم و مجددا انصراف دادم.
پس از سه سال از آموزش و پرورش با من تماس گرفتند و چون در مسابقات قرآنی رتبهی استانی داشتم از من خواستند به عنوان مربی قرآن به فعالیت بپردازم ولی چون سومین بارداری را میگذارندم این درخواست را نپذیرفتم.
این روند تا فرزند پنجم نیز ادامه یافت و بر این اساس هم اکنون شغل شریف خانه داری را در پیش گرفته ام.
تولد فرزندان شما سبب تغییر روند زندگیتان شده، فکر نمیکنید که این مساله مانع پیشرفت شما بوده است؟
خیر اصلا اینگونه نیست و حتی تحصیلات همسر بنده از ورود به دانشگاه تا دکتری را پس از ازدواج سپری کرد. من هم زمانی حفظ قرآن را شروع کردم که سه فرزند داشتم. اتفاقا کاملا این مساله را در زندگی مشاهده کردم که پس از تولد هر فرزندی خیر و برکت زندگی ما بیشتر شده است.
اما فرزندآوری در شرایط کنونی که اوضاع اقتصادی مناسبی بر جامعه حاکم نیست، خانوادهها را دچار مشکل میکند.
خداوند متعال در قرآن کریم میفرماید که فرزندان خود را از بیم تنگدستی نکشید چرا که ما روزی آنان و شما را خواهیم داد و یقینا کشتن آنان گناه بزرگی است.
وقتی اعتقاد داشته باشید که خداوند رزاق است و هر که «دندان دهد، نان دهد»، دیگر نگران رزق آنان نخواهید شد.
ما یک لحظه دیدن روی ماه فرزندان و همچنین لبخند و شادی آنان را با همه ثروت جهان معاوضه نمیکنیم.
اگر زمان به عقب بازگردد، همین تعداد فرزندان را خواهید داشت؟
مطمئنا بله و شاید هم بیشتر. بنده و همسرم هیچگاه زندگی را برای خود و بچه هایمان سخت نمیگیریم، بلکه زندگی را از جنبه پرتعداد بودن و شاد بودن خانه نگاه میکنیم.
یک بُعد دیگر این مساله هم اینست که ما به فرمایش رهبر معظم انقلاب عمل کرده و از این جهت بسیار خوشحال هستیم.
از چالشهای مادری برای ما بگویید.
بالاخره بزرگ کردن فرزندان قد و نیم قد در خانه چالشهای خوش را دارد. بنده مادری دارم که سالهاست به دلیل بیماری در بستر افتاده و نیازمند کمک است، بنابراین علاوه بر مدیریت بچهها باید به کمک مادرم هم بروم.
از سوی دیگر من سه عمل جراحی سخت داشتم که آخرین آنها مرتبط به تصادف سخت سال گذشته بود که به لطف و عنایت الهی به خیر گذشت. در این حادثه ممکن بود قطع نخاع نشوم اما لطف خدا سبب شد تا بتوانم در کنار فرزندان و همسرم به سلامت باشم.
در این حادثه کمر بنده و پای دختر دومم که هفت سال داشت، شکست و ماشین کاملا دچار خسارت شد.
گرچه خواهرهایم کمک زیادی به ما کردند، اما کارهای اصلی برعهده همسرم و بچهها بود. در این دوران مهمانان زیادی داشتیم و بر این اساس کارهای خانه زیاد بود که پسرها نقش بسیاری در این روزها داشتند.
آیا قوانین خاصی را برای تربیت فرزندانتان دارید؟
تلاش ما اینست که درباره مسائل مختلف با بچهها صحبت کنیم و بیشتر از آیات قرآن و احادیث برای راهنمایی آنان بهره بگیریم.
بحث دیگر اینست که جریمه مالی برای کارهای نادرست قرار دادیم و مثلا اگر یکی از بچهها دیگری را مسخره کند، از حساب او برداشت شده و به حساب طرف مقابل واریز میشود.
قانون دیگر اینست که خرید و کارهای سنگین بر عهده پسران است و کارهای خانه را دختران انجام میدهند.
در پایان مصاحبه آیا سخن دیگری دارید؟
هم خداوند فرزندان بیشتر را دوست دارد و هم کشور ما به جمعیت بیشتری نیاز دارد، اما در این راستا کاش دولت به جای شعار واقعا تمهیدات و تشویقات خوبی را برای فرزندآوری انجام دهد.
مصاحبه کننده: مهدیه سادات هاشمی باجگانی