عملیات وعده صادق دستاورد تدبیر صحنه و میدان
کارشناس مسائل غرب آسیا درباره عملیات تنبیهی وعده صادق گفت : مدیریت لحظه تصمیم گیری، اقدام، صحنه و میدان به قدری مبتکرانه و نیرومند بود که دستاورد بزرگی را به دنبال داشت.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، برنامه گفتگوی ویژه خبری با حضور میهمان برنامه آقای عباس خامه یار _ کارشناس مسائل غرب آسیا و همراه با ارتباط تلفنی با آقای محمد لسانی؛ کارشناس رسانه به بررسی موضوع وعده صادق؛ اثبات قدرت و اراده ایران، پرداخت.
مقدمه مجری: همانطور که در خبرها دیدید و شنیدید حضرت آیت الله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی، ظهر امروز در دیدار جمعی از فرماندهان عالی نیروهای مسلح ضمن قدردانی صمیمانه از تلاشها و همچنین موفقیتها در قضایای اخیر، تاکید کردند که به لطف خداوند نیروهای مسلح چهره خوبی از تواناییها و اقتدار خود و همچنین یک چهره ستودنی از ملت ایران به نمایش گذاشتند و ظهور قدرت اراده ملت ایران در عرصه بین المللی را به اثبات رساندند. در گفتگوی ویژه خبری امشب با توجه به فرمایشات رهبر معظم انقلاب اسلامی در خصوص آنچه در عملیات وعده صادق اتفاق افتاد میخواهیم به ابعاد و ویژگیهای این عملیات بپردازیم.
سوال: با توجه به فرمایشات امروز رهبر معظم انقلاب اسلامی و موضوعی که تاکید فرمودند یعنی اراده ملت ایران و قدرت نیروهای مسلح در عملیات وعده صادق، بپردازیم اول به ویژگیهای کلی این عملیات و آنچه که باعث ظهور این اراده و البته اثبات قدرت نیروهای مسلح ما شده است.
خامه یار: من ابتدا اگر اجازه بفرمایید بعنوان یک ایرانی از این که این سرافرازی و سربلندی کشورش را میبیند، از دلاورمردانی که این حماسه را و این سربلندی را رقم زدند برای جمهوری اسلامی دست مریزاد و خداقوت بگویم. حقیقتا من یک بار هم خدمت جنابعالی عرض کردم در همین گفتگوها، خیلی ما نیازی نیست تلاش کنیم تا ابعاد چنین حماسههایی را خودمان بازگو کنیم، من فکر میکنم که اگر اکتفا کنیم گاهی به همین اظهارات و ترجمه اظهارات خود دشمن، ابعاد این عملیات شاید روشنتر و مقتدرانهتر معرفی بشود. بهرحال این عملیات ویژگی خاص خودش را داشت، همانطور که مقام معظم رهبری در دیداری که امروز با عدهای از نظامیان داشتند فرمودند، هم دقت نظر، هم پیچیدگی و هم درایت، حکمت، مدیریت، اینها هر کدام از این واژگان بار خودش را دارد و نقش اساسی را حقیقتا در این عملیات ایفاد کردند، به این موارد، اما من به استعاره میگیرم یک واژهای را از یکی از نویسندگان بنام منطقه برای اولین بار این واژه را میبینم که در ادبیات نظامی و بحرانهای نظامی به کار برده بشود و آن هم میگفت که یک پاسخ شیک و یک عملیات شیک از سوی جمهوری اسلامی ارائه شد.
حقیقتا زمانی که ما این واژگانی که عرض کردم و اگر ما بتوانیم این موارد را یکایک مورد تحلیل، بررسی و کالبدشکافی قرار بدهیم، شیک بودن این عملیات کاملا روشن میشود. یعنی شما ببینید از همان ابتدا دو هفته، یک هفته، مهلت داده میشود به شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل فرصت داده میشود، مذاکرات سیاسی در بالاترین سطوح انجام میشود، این مهلت بسیار معنی دار هست تا اقدامات قانونی بر اساس روابط بین الملل، بر اساس قواعد، قوانین اجرا بشود، پاسخ داده نمیشود، بعد مهلت مجددی داده میشود، تهدید در حد اعلای خودش ارائه میشود و این تهدید، تهدید جدی است، از بالاترین رده نظام که خود رهبر معظم انقلاب هستند و بعد بعنوان فرمانده کل قوا میفرمایند که این باید ادب بشوند و این برگشت ناپذیر هست. بعد مجددا یک فرصت ۷۲ ساعتهای به همسایگان داده میشود، به کشورهای مختلف تا این آمادگی لازم را داشته باشند، این بعد در تاریخ جنگها و بحرانها بی سابقه است. این آمادگی کامل دشمن را ایجاد میکند، اما اینقدر این اعتماد به نفس بالا است و اینقدر از نتایج این پاسخ اطمینان هست که با همهی این موارد به اینگونه عمل میشود.
سوال: این جا یک نکتهای را مطرح میکنید یعنی آن مدت زمان و آن آمادگی در آن سطح منتظر پاسخ بودند، اما نه پاسخی در این حد که اولینهای اتفاق بیفتد، نابترینهایی در عرصه دفاعی و امنیتی جمهوری اسلامی ایران اتفاق بیفتد که پیچیدهترین و پیشرفتهترین سیستم دفاع هوایی غرب و رژیم صهیونیستی در برابر آن ناتوان بماند.
خامه یار: دقیقا، حجم عملیات، پیچیدگی عملیات، قدرت هماهنگی عملیات، من نظامی نیستم ولی اینها اینقدر روشن هستند که شما ببینید این جنگ افزارها هر کدام شان یک سرعت معینی دارد، یک برد مختص خودش را دارد، اینها بتوانند هماهنگ در یک نقطهای برسند و این نقطه سیستم دفاعی دشمن را در گنبد آهنین، در سامانههای پیشرفته، اینها را زمین گیر کنند در یک لحظه دشمن ۸ ساعت عملیات را داشت، در آسمان با ۱۲۳ هواپیمای خود رژیم صهیونیستی بود، دهها هواپیماهای آمریکا و فرانسه و انگلیس، سامانهها، سوخت رسانها و سیستمهای راداری، خیلی از کشورهای منطقه هم اطلاعات لازم را در اختیار میگذاشتند، تنها این جمهوری اسلامی بود و قدرت دفاعی آن بود که نیم ساعت وقت در اختیار داشت که این عملیات را در آن جا مدیریت کند، خود مدیریت این پیچیدگی و این جنگ افزارهای پیشرفته ساخت وطن، خود این پیامی داشت و خود این یکی از ویژگیهای مهم این عملیات بود.
سوال: با توجه به تعداد موشکها و پهپادها از سوی مقامات کشورمان که در خبرهای مختلف داشتیم، یک بخشی از عملیات روانی و رسانهای روی تعداد موشکها بود که امروز رهبر معظم انقلاب اسلامی اشاره کردند بر این موضوع و تاکید داشتند بر به هدف نشستن موشکها و پهپادهایی که در این عملیات استفاده شد.
خامه یار: بله ایشان هم فرمودند بحث تعداد نبود، چه مقداری، منتها انتخاب آن هدف پرمفهوم بود هم برای دوستان و هم برای دشمنان، دقیقا هدفی مدنظر بود که از همان هدف آن جنایت در حق سرزمین ما میتواند تلقی بشود و در حق فرماندهان ما این جنایت مرتکب شد، دقیقا آنجا را هدف قرار داده بودند. آنجا مهمترین نقطه نظامی دشمن هست، اساسا یکی از ویژگیهای مهم این عملیات برخلاف این فضاسازی که ایجاد شده بود که اینها از تعبیر اذناب را به کار برده بودند و منظورشان همپیمانان ما در محور مقاومت، این عملیات از سرزمین ایران با تولیدات نظامی ایران و با دستان ایرانی انجام شد و بدون هیچگونه کمکی از همپیمانان ما این عملیات انجام شد، یعنی به قدری پرهزینه هم بود به لحاظ ریسک بالایی که ممکن است ما تحلیلگران داشته باشیم ولی عرض کردم نظامیها اطمینان داشتند و این اطمینان به نتایج این عملیات بود که اینگونه این نتیجه را بدست آوردند. بخاطر همین هم از همپیمانان ما که ممکن بود که این موشکها مسافت را در طی چند ثانیه یا چند دقیقه طی کنند از آنها هم استفاده نشد و این باز جمهوری اسلامی میخواست قدرت نظامی و برتری خودش را در بکارگیری این قدرت استفاده کند و این نکته بسیار حائز اهمیتی است.
سوال: رهبر معظم انقلاب اسلامی امروز در بخشی از صحبتهای خودشان اشارهای داشتند به تدبیر اقدامات نیروهای مسلح، نکتهای که شما هم از ویژگیهای عملیات وعده صادق برشمردید بپردازیم به این نکتهای که رهبری به آن اشاره کردند که حوادث گوناگون همیشه هزینه و دستاورد دارد و ما میبینیم که نیروهای مسلح با تدبیر از هزینهها کاسته و بر دستاوردها افزوده و این کاری است که نیروهای مسلح ما در عملیات اخیر به خوبی انجام دادند.
خامه یار: دقیقا من فکر میکنم که این مدیریت هم لحظه تصمیم گیری، مدیریت اقدام و مدیریت صحنه و مدیریت میدان به قدری مبتکرانه و قوی و نیرومند بودند که حقیقتا دستاورد بزرگی را به دنبال داشتند یعنی بحث یک جهشی بود از صبر استراتژیک که جمهوری اسلامی روی آن تاکید داشت و یک بازدارندگی فعال مبدل شد و این راهبرد به نظر من قواعد جدیدی را در نظام بین المللی و نظام منطقهای ایجاد خواهد کرد، جمهوری اسلامی بعنوان یک بزرگترین، نیرومندترین و موثرترین بازیگر منطقهای جای خودش را در اینگونه معادلات در روابط بین الملل و در نظام آینده بین المللی رزرو کرد واقعا، این توانمندی را ما در مراحل مختلف و در دورانهای مختلف دیده بودیم، به این شکل شگفت انگیز بود برای همه، به نظر من این عملیات و این پیامهای چندگانهای را به همراه داشت، هم برای دوستان ما، هم برای دشمنان ما، هم برای قدرتهای بزرگ، این که بتوانند اینگونه هماهنگ عمل کنند و اینگونه در مقابل چند کشور اتمی با این اراده قوی و حقیقتا یک نوع جنگ ارادهها بود، بتوانند قد علم کنند و شجاعانه در صحنه ظاهر بشوند، قطعا پیامدهای بزرگی در روابط بین الملل، در نقشه راهی که باید ترسیم بشود، چیده بشود، تاثیر خواهد داشت و امروز این را به راحتی میشود گفت که شرایط ما، حضور ما و توانمندی جمهوری اسلامی در منطقه قبل از این اتفاق و بعد از این اتفاق کاملا متفاوت خواهد بود و این را باید هم دوستان ما بدانند و هم رقیبان و دشمنان ما روی این مسئله یک حساب جدی برای آن باز کنند.
سوال: اشاره کردید به بازدارندگی فعال و ایجاد یک معادله جدید توسط جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به تجاوزات در منطقه و حتی در عرصه بین الملل، بیشتر راجع به این مبحث با شما صحبت میکنم که چگونه این اتفاق افتاده و آن چیزی که بعنوان بازدارندگی فعال در برابر به چالش کشیدن دکترین دفاعی امنیتی رژیم صهیونیستی مطرح میشود چگونه اتفاق افتاده، در چه بستری؟
پخش بخشی از بیانات امروز رهبر معظم انقلاب اسلامی
سؤال: یک تعبیر جالب را از یک تحلیلگر و نویسنده عرب اشاره کردید، بیشتر راجع به آن صحبت کنیم، ضمن این که یک مروری داشته باشیم بر اذعان کارشناسان و تحلیلگران به ابعاد مختلف و قدرت عملیات وعده صادق و ویژگیهای آن.
خامهیار: عرض کردم بحث شیک بودن عملیات، شما ببینید با این حجم آتش و با این حجم جنگ افزار و با این مسافت طولانی، به گونهای عملیات به هدف خود میرسد که تمامی قواعد و قوانین جنگ بر اساس آموزههای دینی رعایت میشود. ما شهروندان اسرائیلی را همه را اشغالگر میدانیم به خاطر این که همه برای اشغالگری، سرزمین فلسطین را هدف قرار دادند و به این سرزمین کوچ کردند و همه اینها نظامی هستند، برای این که یکی از قواعد و قوانین شهروندی رژیم اشغالگر، عضویت در ارتش است، یعنی همه اینها سربازان احتیاط هستند و ما جنایتهای اینها را در همین مسائل غزه و در قبل هم طی ۷۵ سال در جای جای سرزمینهای اشغالی شاهد بودیم. جمهوری اسلامی با همه این دشمنیهایی که اینها نسبت به دشمنمان دارند، قواعد جنگ را بر اساس آموزههای دینی رعایت کرد. نه بیمارستانی زده شد، نه مرکز آموزشی، نه مدرسه و دانشگاهی و نه اماکن عبادی را و صرفاً اماکن نظامی با آن آماری که وجود دارد؛ ۵۲ کشته و ۷۰ زخمی را از سربازان اسرائیلی ما این تلفات را، این آمار وجود دارد. به هر حال این زیبایی و شیک بودن این پاسخ برای جهان اسلام و همه جهانیان واقعاً پوشیده نیست. به خاطر همین مقایسه میکنند آن ارتشی که بزرگترین جنایت را در تاریخ بشریت نسبت به فلسطینیها مرتکب شد و این نسل کشی را در طی هفت ماه در حق کودکان، زنان و مردان فلسطینی انجام میدهد و بعد خود را به عنوان اخلاقیترین ارتش، این را شما شاید یاد داشته باشید نتانیاهو در پاسخ به دادگاه لاهه گفته بود ارتش ما؛ اخلاقیترین ارتش جهان است. افکار عمومی جهان، منطقه و کشورهای مسلمان میتوانند این دو را مقایسه کنند و نتیجهگیری کنند، به خاطر همین هم این یکی از ویژگیها و زیباییهای این پاسخ شیک بود به تعبیر این نویسنده.
سؤال: راجع به تحلیلگران و کارشناسان هم منطقه صحبت کردیم، هم عرصه بین الملل نسبت به وعده صادق، آقای لسانی از زمان انجام عملیات وعده صادق اگر یک مروری داشته باشیم بر رسانههای مختلف، این عملیات چگونه پوشش داده شد به لحاظ رسانه ای؟ آیا مثل همیشه نسبت به دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران در همه عرصهها و ابعاد آیا این بار هم سانسورهای رسانهای و خبری داشتیم؟
محمد لسانی: ما عملاً در گام اول؛ بزرگی حادثه و بزرگی به قول بیشتر رسانههایی که مطرح کرده بودند، حمله پرشمار و گسترده ایران، یعنی کلیدواژهای که اگر بخواهیم بگوییم؛ حمله پرشمار و گسترده اصلاً قابل سانسور نبود. این اتفاق، خودش دستاوردی است، چون رژیم صهیونیستی طبق سیاستی که از سالها و دهههای پیش داشته، کاملاً در عرصه رسانه اقدام به کوچک سازی و عدم تأیید خسارات و تلفات میکند، اما اتفاقی که در وعده صادق افتاد، اصلاً قابل کوچکسازی نبود، به خصوص اینجا باید اشاره کنم؛ بزرگترین ضربه به اقتدار رسانهای رژیم صهیونیستی را خود شهرک نشینها و اهالی اراضی اشغالی زدند، به خاطر چه؟ به خاطر این که حجم بالای فیلمهایی که شهرک نشینها گرفته بودند از اصابت، نکته جالب این است که شبکههای ماهوارهای و بین المللی عموماً با پوشش آسمان، صرفاً به پدافند و حمله، روی آسمان اشاره میکردند و قاب خود را روی آسمان بسته بودند، اما شهرک نشینها بالاترین فیلمهایی که مثلاً چهار اصابت پشت سر هم، سه اصابت پشت سر هم، اینها توسط انسان رسانههای داخل اراضی اتفاق افتاد که خودش یک برد تبلیغی است. تا الان این طور از داخل اینها لطمه نخورده بودند، اما اگر بخواهم اشاره کوتاهی کنم؛ لیبراسیون از حمله بی سابقه با پرتاب موشک و پهپاد میگوید. اسوشیتدپرس دست میگذارد روی بحث تلافی و کلیدواژه تلافی و انتقام را بولد میکند. رویترز نخستین حمله تاریخ ایران از خاک خودش به رژیم صهیونیستی را، خبرنگار بیبیسی در واشنگتن از حمله بی سابقه به قلمروی یک همپیمان کلیدی آمریکا میگوید. اکونومیست باز تلافی را برجسته میکند. دیلی تلکراف؛ قدرتمندی و ویرانگری این حمله را و واشنگتن پست از لحظه شوم و شب هراسناک میگوید، این مسأله به نظر میرسد که به هیچ عنوان قابل پوشش و سانسور نبوده است. در روز اول توسط رسانههای خارجی مجروحیت یک دختر بادیه نشین از موشکها برجسته و بولد میشود، خیلی از رسانهها میگویند در حملهای که صورت گرفت، دختری که به نام امینه است مجروح شده، یک کودک که حتی در صحبتهای وزیر امورخارجه بریتانیا هم آمد چگونه مثلاً این بحث مجروحیت یک کودک را ما میتوانیم ببینیم، اما جالبی آن این است که رادیو فردا که ارگان رسانهای ایالات متحده است از نشریه یدیعوت آحارونوت که برای رژیم صهیونیستی است مطلبی میزند که این دختر اتفاقاً از موشکهای ایران مجروح نشده، بلکه سامانه پدافندی رژیم صهیونیستی موشکهای ضد پهپاد خودش را که ارسال کرده و عملاً شلیک کرده، یک قطعه از موشکهای رژیم صهیونیستی به سر این کودک خورده است. یعنی شما تنها چیزی که اینها توانستند روز اول برجسته کنند و در صحبت مقامات انگلیسی هم این درج شد، مجروحیت این؛ کاملاً از خود رژیم صهیونیستی بود که به گردن ایران انداختند. پس این را نمیشود نادیده گرفت، وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی حمله اسرائیل که میخواست بیاید به حساب خودش عرض اندامی کند، بی خاصیت و خنثی نامید. همه اینها نشان میدهد که در توازنی که در قدرت نظامی و قدرت رسانهای رژیم صهیونیستی میخواهد حفظ توازن کند، کاملاً شکست خورد و یادمان نرود خیلی از خبرنگاران رسانههای جهان اشاره کردند که ایران به یک قدرت هستهای حمله کرد، پس کاملاً ایران امروز را باید در تراز قدرت هستهای بدانیم. آمده روبروی رژیم صهیونیستی که میگوید من کلاهکهای هستهای دارم قد علم کرده، میآید با چندصد موشک شهرهای مختلف و پایگاههای نظامی رژیم صهیونیستی را هدف قرار میدهد.
سؤال: آقای خامهیار یک نکتهای که به مرور یکی از رسانهها آقای لسانی به آن اشاره کردند، شب هراسناک رژیم صهیونیستی بود در عملیات وعده صادق و ما این هراسناکی، آشفتگی و سرگردانی رژیم صهیونیستی؛ چه کابینه، چه افکار عمومی داخلی را بعد از این عملیات در رژیم صهیونیستی دیدیم در مواجهه با حتی همپیمانانشان؟
خامهیار: اولاً ما یک جنگ روایتگری داشتیم و در این جنگ روایتگری برای افکار عمومی جهان، دروغپردازیهای رژیم کاملاً مشخص بود، به خاطر این که بعد از طوفان الاقصی در همان هفت اکتبر اینها دست به دروغ پردازیهای بزرگی زدند؛ مدعی شدند که ۴۰ کودک یهودی توسط داعش، منظورشان حماس بود، سر بریده شدند، بیمارستانها توسط جریانهای فلسطینی زده شدند و تخریب و منهدم شدند. بعد اینها به تدریج آشکار شد، به خاطر هم قدرت پیش بینیهای فلسطینیها، به هر حال این فضا، فضای ناامنی بود برای اسرائیلیها به لحاظ رسانهای، لذا روایت جمهوری اسلامی، سریع، پیروزمند این جنگ رسانهای و روایتگری بود، در عین حال همه مردم این خطه مسیر موشکها، شاهد این حرکت بودند و شادی خود را اعلام کردند؛ در همه جا؛ در عراق، اردن، غزه و سرزمینهایاشغالی کاملاً قابل مشاهده بود و این ناباورانه بود، یک حرکت بی سابقه و واقعاً حماسه بود. یک سردرگمی با این که رژیم آمادگی قبلی داشت بر اساس مهلتی که ایران داده بود، بر اساس تمهیداتی که ایران انجام داده بود، با این که آمادگی وجود داشت، باز این سردرگمی را به خاطر حجم آتش و به خاطر حجم این پاسخ واقعاً سردرگم بودند و تصور چنین عملیاتی را نداشتند. منتها این دشمن باید بداند بر اساس تحلیلهایی که ارائه شده، ۲۰ درصد عملیات تنبیهی بود، سقف داشت، وقتی سقف عملیات، سقف تنبیهی باشد، طبیعتاً ابزار لازم را هم در اختیار شاید چنین عملیاتی گذاشته نشده اصلاً، ۲۰ درصد امکانات نظامی مد نظر این حمله در میدان به کار گرفته شده بود، به خاطر این که این پیام فقط پیام تنبیهی بود. به نظر من، رژیم اشغالگر برای هر گونه اقدام بعدی باید چنین حماقتهایی را برای خود تکرار نکند و این پاسخها طبیعتاً پاسخهای کوبندهتری خواهد بود و دهها برابر عملیات اخیر ممکن است پاسخ بشنود، ببیند و دریافت کند و آن چه که در فضای مجازی، در رسانهها و در میان تحلیلگران است، واقعاً یک عملیاتی که در تاریخ ۷۵ سال اشغالگری بی سابقه بود، ما در سال ۶۷ یک حرکت دفاعی بود که کشورهای عربی رویاروی دشمن قرار گرفتند و در همان جا، هم جولان، سینا، غزه و بیت المقدس و کرانه غربی را از دست دادند در برابر چندین کشوری که نزدیک به این مرز بودند. با این مسافت طولانی و یک کشور در مقابل قدرتهای هستهای این گونه مقاومت کند، کار بزرگ درخشانی است.