پخش زنده
امروز: -
استاندار ویژه خوزستان به تشریح چگونگی ساخت برج متروپل آبادان تا برنامهها برای جبران خسارت آسیب دیدگان ناشی از ریزش آن پرداخت.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز خوزستان، صادق خلیلیان در گفتوگوی ویژه خبری شبکه استانی خوزستان درخصوص آخرین وضعیت ساختمان متروپل و روند امدادرسانی گفت: براساس آخرین آمار دریافتی از پزشکی قانونی، اجساد ۳۸ نفر از هموطنان که در حادثه ریزش متروپل جان خود را از دست داده اند، از بدو آغاز عملیات آواربرداری تا دیروز، یکشنبه ۱۵ خردادماه از زیر آوار خارج شده اند.
وی افزود: ۳۷ نفری که در این حادثه مصدوم شده بودند، یا به صورت سرپایی درمان شدند و یا یکی دو روز پس از حادثه از بیمارستان ترخیص شده اند، ضمن اینکه ۳ نفر از آنها همچنان در بیمارستان بستری هستند و وضعیت نگران کنندهای ندارند.
خلیلیان حادثه ریزش متروپل را حادثهای سنگین برای کشور، استان خوزستان و آبادان، خرمشهر و مینوشهر دانست و ادامه داد: متروپل ساختمانی است که در کنار کوچهای ۴ متری و خیابان امیری است، این در حالی است که خیابان امیری عرض زیادی ندارد.
روابط ناسالم عامل تبدیل ساختمان ۶ طبقه به ۱۱ طبقه
استاندار ویژه خوزستان میگوید: این ساختمان که در ۱۱ طبقه به اضافه زیرزمینی ساخته شده، از سال ۱۳۹۴ کارهای دریافت مجوزهای عملیات انجام و در سال ۱۳۹۶ عملیات ساخت آن آغاز میشود.
وی با بیان اینکه مقرر بوده در ۶ طبقه ساخته شود، اضافه کرد: اما در سال ۱۳۹۸ و بعد از آن، ملک در یک نوبت ۳ طبقه و در یک نوبت دیگر ۲ طبقه به سازههای یک ساختمان ۶ طبقه اضافه میکند.
خلیلیان به وجود مشکلات فنی عدیده در این ساختمان اشاره کرد و گفت: برخی از سازهها به کار برده شده در برج متروپل نامناسب و ناپایدار هستند، ضمن اینکه فضایی که در اختیار مالک و پیمانکار قرار گرفته، مناسب چنین ساختمانی نبود و ناشی از روابط ناسالمی است که از سال ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۹ شاهد بودیم.
ناپایداری باقیمانده متروپل
وی با بیان اینکه براساس مستندات، ضوابط و استاندارهای فنی در این ساختمان رعایت نشده بود، افزود: البته دوپنجم از ساختمان فروریخته و سه پنجم دیگر آن باقی مانده، ولی به شدت ناپایدار است.
نماینده عالی دولت در استان خوزستان به ایجاد گروه کارشناسی متشکل از کارشناسان شهرداری، راه و شهرسازی و نظام مهندسی به عنوان زیرمدخل این حادثه اشاره و اضافه کرد: براساس نظر کارشناسان، مقاوم سازی و نگهداشتن این ساختمان امکانپذیر نیست.
پس از وقوع ریزش متروپل تاکنون چه گذشته است؟
صادق خلیلیان میگوید: ۳ روز اول وقوع حادثه متروپل امدادرسانی انجام شده و سپس عملیات آواربرداری و خارج کردن جان باختگان از زیر آوار آغاز شد و تاکنون ادامه دارد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر عملیات آواربرداری برای خارج کردن اجساد به پایان رسیده، افزود: البته پس از وقوع حادثه از خانوادههای افرادی که در ساختمان متروپل آبادان به هر دلیلی حضور داشتند، خواستیم که اعلام مفقودی کنند و براساس آن ۳۸ نفر اعلام شد و همین تعداد نیز پیدا و به خانوادهها تحویل داده شدند.
خلیلیان با تاکید بر اینکه شایعهها در چنین مواقعی زیادی میشوند و نباید به آنها توجه کرد، ادامه داد: حین آواربرداری و امداد و نجات برخی افراد مدعی بودند که در کوچه مجاور تعداد زیادی کشته وجود دارد، اما پس از پاکسازی کامل خیابان ۵ نفر جان باخته پیدا شد، همچنین میگفتند در قسمتهای فعال ساختمان تعداد جان باختگان زیاد است، ولی پس از آواربرداریها ۷ تا ۸ نفر از زیر آوار خارج کردیم.
آمارهای فضای مجازی صحت ندارند
استاندار ویژه خوزستان با بیان اینکه چندین نفر از جانباختگان هم در طبقههای بالا و مرکزی ساختمان پیدا شدند، گفت: آماری که در فضای مجازی دست به دست میشود، مستند نیست و تقریبا ۹۰ درصد آواربرداری انجام شده و فقط بخشی از آوار که کنار ستونهای ساختمان هستند، باقیمانده است.
وی به بازدیدهای میدانی خود از زیرزمین ساختمان اشاره و عنوان کرد: براساس مشاهدههای انجام شده، به نظر میرسد آمارهایی که روز نخست حادثه مبنی بر وجود صدها جان باخته منتشر شد، صحت نداشته باشد، البته اگر هم تعدادی مفقودی وجود داشته باشد، اندک است و آمارهای موجود در فضای مجازی قطعی نیست.
دستور دادستان خوزستان برای تخریب باقیمانده متروپل
صادق خلیلیان با اشاره به بکارگیری ماشین آلات سنگین در عملیات آواربرداری ساختمان متروپل آبادان از روز چهارم، گفت: هم اکنون این عملیات مراحل پایانی را سپری میکند و باید باقیمانده ساختمان تعیین تکلیف شود.
این مقام مسئول میگوید: ناپایداری ساختمان متروپل به حدی است که در مواقعی عملیات آواربرداری متوقف و پس از رسیدن به حدی از پایداری، عملیات از سر گرفته میشد، زیرا فعالیت ماشین آلات سنگین سبب ایجاد لرزش در سازه میشد، اما تلاش کردیم با خارج کردن مردم از محدوده سرعت کار را افزایش دهیم.
خلیلیان به بررسی وضعیت ساختمان از سوی کارشناسان مربوط و اعلام ناپایداری و لزوم تخریب باقیمانده متروپل اشاره و اضافه کرد: این موضوع در حیطه کاری قوه قضائیه است، زیرا مالکیت آن شخصی است، اما با توجه به اینکه حکومت باید بر آن نظارت کند، دادستان مواقفت خود با تخریب آن اعلام کرد.
وی با بیان اینکه اجرای این تصمیم در گرو واگذاری به یک شرکت است، گفت: مقرر شد منطقه آزاد اروند سازماندهی عملیات را بر عهده بگیرد که در این رابطه در روزهای گذشته قرارگاه خاتم الانبیاء با ماشین آلات و تجهیزات در منطقه مستقر شده و در حال آواربرداری و تخریب اصولی و تخصصی است.
درخواست اعزام آتش نشانان حادثه پلاسکو به آبادان
خلیلیان میگوید: بلافاصله پس از وقوع حادثه به شهرستان آبادان اعزام شدیم و براساس بررسیهای اولیه مشخص شد که اتفاق سادهای رخ نداده و حجم کار سنگینتر از حادثه پلاسکو تهران است، به همین درخواست اعزام آتش نشانهایی که تجربه امداد و نجات در حادثه پلاسکو داشتند را دادم.
وی به درخواست از وزیر کشور برای حضور در آبادان، بررسی موضوع در بُعد ملی و ورود همه امکانات و تجهیزات و سازماندهی آنها در محل حادثه اشاره کرد و افزود: در مدت ۱۶ ساعت وزیر کشور به محل حادثه رسید و در مدت ۱۸ ساعت دکتر کولیوند، رئیس جمعیت هلال احمر کشور و گروه آتش نشانی تهران در شهرستان آبادان حضور یافتند.
گسیل نیروهای امدادی و تجهیزات سنگین به منطقه
استاندار ویژه خوزستان با اشاره به حضور فوری عوامل امدادی آتش نشانی شهرستانهای خرمشهر، کارون و اهواز در محل حادثه متروپل ادامه داد: همچنین اعضای هلال احمر استان خوزستان نیز بسیج شدند، ضمن اینکه ماشین آلات پالایشگاه آبادان و سایر مناطق صنعتی و شرکتهای بزرگ به منطقه اعزام شدند.
خلیلیان رعایت جوانب احتیاط به دلیل تجمع مردم و ناپایداری ساختمان متروپل را ضروری دانست و افزود: ابتدای کار با تجهیزات سبک و همکاری مردم با گروههای امدادی، مراحلی از کار پیش رفت، سپس تجهیزات سنگین از ضلعهای مختلف که پایداری وجود داشت وارد میدان شدند.
بیشتر بخوانید: تاکید رئیس جمهور بر رسیدگی به حادثه متروپل آبادان
وی درخصوص تخریب خانههای مجاور متروپل گفت: در اطراف این ساختمان تعدادی خانه کلنگی وجود داشت که خالی از سکنه بودند و ناچار به تخریب آنها برای رسیدن به قسمتهایی از برج بودیم، البته مالکان آنها رضایت دادند و موفق شدیم با خراب کردن خانه ها، جبهه شرقی متروپل را باز کنیم و توانستیم از جنوب، شمال و شرق ساختمان وارد شدیم و عملیات آواربرداری حدود ۷ روز به طول انجامید.
ساخت و ساز برجهای دوقلوی متروپل بدون پروانه و مجوز
این مقام مسئول درخصوص چگونگی ایجاد زمینههای فساد گسترده و برپا شدن ساختمان متروپل میگوید: براساس مستندات موجود، مالک و پیمانکار این ساختمان از سال ۱۳۹۴ بدون داشتن هیچگونه پروانه و مجوزی، ساخت و ساز را آغاز میکند که این موضوع نشان دهنده داشتن ارتباطهای ناسالم و فساد گسترده در این رابطه است.
صادق خلیلیان ادامه داد: در سال ۱۳۶۹ گزارشهایی درخصوص وجود اشکالات فنی حین ساخت داده میشود، ضمن اینکه براساس اعلام سازمان نظام مهندسی، در برج مجاور متروپل که در سال ۱۳۹۸ افتتاح شده است نیز مشکلاتی وجود دارد، زیرا این برجها دوقلو هستند.
وی درخصوص به وجود آمدن روابط ناسالم گفت: شاید هنگام کارهای غیرمجاز و بدون مجوز، پولی تبادل نشود، اما وقتی یک مقام استانی یا ملی برای افتتاح یک طرح در یک شهرستان حضور پیدا میکند، باعث میشود فرد متخلف از مسئول ملی یا استانی دارای حاشیه امن شده و سازنده بدون تمکین از قوانین، مقررات، استانداردها و دستورهای نهادهای نظارتی به فعالیتهای خود ادامه میدهد.
لزوم بررسی عمیق فاجعه متروپل از سوی قوه قضائیه و دادستانی
خلیلیان با بیان اینکه نتیجه این روابط ناسالم و ساخت و سازهای غیراستاندارد و غیراصولی سبب خسارت به مردم آبادان و کشور شده است، افزود: با توجه به عمق فاجعه، قوه قضائیه و دادستانی باید به صورت عمیقتر و جدیتر به مسئله ورود کنند.
وی سن مالک و پیمانکار برج ۱۰ طبقه متروپل هنگام وقوع حادثه را ۴۱ سال اعلام کرد و ادامه داد: چگونه میشود که فردی از سال ۱۳۹۲ و با وجود سن کم، گروه ساختمانی به نام هلدینگ عبدالباقی راه اندازی کند و ساخت و سازهای شهرستان آبادان را به صورت انحصاری به دست بگیرد؟
نماینده عالی دولت در استان خوزستان میگوید: تا زمانیکه به روابط پشت پرده پرداخته نشود، به معلولهای حادثه پرداخته میشود.
صادق خلیلیان گفت: کارشناس ناظر بر ساختمان با مشاهده تخلفها در ساخت و ساز، گزارشهایی به شهرداری ارائه میکند، وی شهردار وقت مانع ادامه عملیات نشده است، همچنین وقتی نظام مهندسی به شهردار تخلفها و مشکلات فنی را گزارش داده و شهرداری تمکین نکرده، موظف بوده به دادستان آبادان اطلاع دهد، ضمن اینکه باید نقش دادستان شهرستان در این ماجرا مشخص که آیا از این تخلفهای گسترده مطلع بوده یا خیر؟
وی میگوید: فرمانداران سابق و اسبق آبادان باید قطعا به تخلفهایی که به آنها اطلاع میدادند، ورود میکردند، ضمن اینکه استاندار دولت سابق در محل حضور پیدا کرده و در مراسم افتتاحیه ساختمان شرکت میکند، قطعا در جریان اخبار و گزارشهای مختلف درباره متروپل در اختیارش قرار گرفته است که باید قوه قضائیه به آنها رسیدگی کند و حقی از جان باختگان و بازماندگان آنها ضایع نشود.
به گفته خلیلیان؛ خواسته خانوادههای جان باختگان حادثه متروپل از رئیس جمهور و معاون اول ایشان، اشد مجازات مقصران و مسببان این واقعه تلخ و ناگوار است.
جبران خسارتهای حادثه متروپل چگونه انجام میشود؟
این مقام مسئول درخصوص جبران خسارت در ابعاد مختلف متروپل آبادان گفت: ۲۰ تا ۳۰ درصد ساختمان به مردم فروخته شده است و باید تعیین تکلیف شوند.
استاندار ویژه خوزستان افزود: کارگرانی که در متروپل و سایر ساختمانهای هلدینگ عبدالباقی کار میکردند که به گفته برخی افراد ۵۰۰ تا یکهزار نفر هستند و بیکار شدند و باید به آنها رسیدگی شود.
صادق خلیلیان دیه جان باختگان و جبران خسارت آسیب دیدگان را از دیگر موارد مهم در این حادثه مطرح و اضافه کرد: این موارد باید از اموال و داراییهای منقول و غیرمنقول صاحب متروپل پرداخت شوند، به همین دلیل بادستور دادستانی، در روزهای نخست، توقیف اموال انجام شد تا امکان جابجایی برای بازماندگان مالک ساختمان وجود نداشته باشد.
پرداخت خسارتها از محل اموال توقیفی مالک متروپل
وی با بیان اینکه پرداخت خسارتها از اموال موجود انجام میشود، ادامه داد: همچنین سازمان تامین اجتماعی و اداره کار، تعاون و رفاه اجتماعی برای کارگرهایی که جان خود را از دست داده یا فوت کرده اند، ورود کرده تا سازماندهی کار را بر عهده بگیرند.
خلیلیان در ادامه به تشکیل ستاد برای رسیدگی به شکایتها و مراجعه بازماندگان و خسارت دیدهها اشاره کرد و گفت: افراد با مراجعه به ستاد، زیر نظر دادستانی مراحل رسیدگی انجام و خسارتها نیز پرداخت خواهد شد.
وی با اشاره به تصویب و اختصاص ۷۰ میلیارد تومان از سوی دولت برای حادثه متروپل، افزود: در این میان بیمههای بدون نام وجود دارد که حدود ۱۰ نفر از افراد زیر پوشش آن هستند، همچنین صندوق پرداخت خسارت هم در قوه قضائیه هست که میتواند بخشی از این افراد را زیر پوشش قرار دهد تا تکلیف دیهها و پرداخت آنها مشخص شود.
فروشگاهها و پزشکان کجا به فعالیت خود ادامه دهند؟
خلیلیان میگوید: تعدادی ملک تجاری، مطب پزشکان و منازل افراد مجاور متروپل وجود دارد که باید برای جلوگیری از تحمیل خسارت به آنها، تخلیه میشدند.
وی با بیان اینکه افراد ساکن در منازل اطراف و در معرض خطر با مراجعه به فرمانداری آبادان میتوانند در محلهای تعیین شده سکونت داشته باشند، افزود: فروشگاهها و مراکز تجاری باید به ستاد رسیدگی به شکایات مراجعه کنند و مراحل تنظیم شکایت را انجام دهند تا با همکاری کانون وکلا، رسیدگی به شکایتهای آنها و جبران خسارتها به صورت رایگان انجام شود.
خلیلیان به تعیین یک مجتمع تجاری در انتهای خیابان عامری برای فروشگاههایی که ممکن است تا چندین ماه امکان فعالیت نداشته باشند، اشاره کرد و ادامه داد: همچنین یک ساختمان برای تداوم فعالیت پزشکان در نظر گرفته شده است تا خللی در روند درمان بیماران ایجاد نشود.
استاندار ویژه خوزستان در پایان گفت: با توجه حضور رئیس جمهور در آبادان و خرمشهر و مشاهده وضعیت این شهرستان، شکل اولیه برنامه توسعه همه جانبه این شهرستانها تدوین شده و احتمال دارد در هفته آینده این برنامه ۵ ساله به دولت برود و پس از تصویب و با تخصیص اعتبارهای سالیانه، شاهد اجرای برنامهها و توسعه این مناطق باشیم.