بازار تهران چقدر ایمن است؟
مدیرعامل سازمان آتش نشانی شهرداری تهران با اشاره به اینکه ۲۵۰ میلیارد تومان برای معیشت آتشنشانان اختصاص مییابد،
از طرح های افزایش ایمنی در شهر تهران با تقویت آتش نشانی خبر داد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، چند روز پیش بازار تیمچه آتش گرفت و خسارت مالی برجا گذاشت. آتش سوزی در بازار بارها رخ میدهد و مدت هاست که موضوع ایمنی بازار تهران مطرح بوده و بارها در این زمینه هشدارهای لازم داده شده است.
چند سال پیش هم ساختمان پلاسکو فروریخت و بارها در این باره صحبت و قرار شد ساختمانهای ناایمن بازدید شوند.
بازدید انجام شد، اما آتش نشانی فقط میتوان در زمینه ساختمانهای ناایمن تذکر دهد و ضعفهای قانونی در این زمینه وجود دارد.
همچنین آتش نشانان مدتی است در خصوص وضعیت معیشتی و بیمه ساخت و زیان آور گله مندیهای دارند.
در خصوص آخرین وضعیت ایمنی بازار، ایستگاههای آتش نشانی، سیم کشی برق، وضعیت آتش نشانان و ... با مهدی داوری مدیرعامل سازمان آتشنشانی شهرداری تهران به گفتگو نشستیم.
س، چند روز پیش بخشی از بازار تهران در آتش سوخت. سالها است که موضوع ایمنی بازار تهران مطرح است. چه برنامهایی برای ایمنسازی بازار تهران تاکنون صورت گرفته و در آینده چه برنامههایی دارید؟
ج؛ بازار تهران شرایط خاصی دارد. در سالهای اخیر بیشتر عمدهفروشی در بازار صورت میگرفت، اما در حال حاضر خردهفروشی هم در بازار صورت میگیرد. حجم کالاها هم بیشتر شده و همین امر شرایط ایمنی را بغرنجتر کرده است.
بافت فرسوده، زیرساختهای نامناسب و عدم وجود استانداردهای لازم باعث کاهش ایمنی در بازار شده است و در آتشسوزیهای خسارات مالی زیادی وارد میشود. خوشبختانه در حادثه آتشسوزی بازار تیمچه خسارت جانی نداشتیم، اما خسارت مالی وارده شد.
س؛ چرا تاکنون بازار ایمن نشده است؟ با توجه به اینکه روزانه تعداد زیادی از شهروندان در این مکان تردد میکنند و جان آنها در صورت بروز حادثه به خطر میافتد.
ج؛ نگاه صرف اقتصادی در بازار وجود دارد. باید کسبه بازار دستورالعملهای ایمنی را رعایت کنند هرچند مطالعاتی در خصوص بازار انجام دادهایم و ایستگاههایی را هم راهاندازی کردهایم، اما باید خود کسبه هم ورود کنند. البته ضعفهای قانونی هم وجود دارد.
این را هم بگویم که در برخی مواقع مشکلات برق، چینش کالاها، سد معبر و ... هم باعث بروز حوادث ناگواری میشود. باید تغییراتی در برخی از ساختمانها صورت گیرد. آتشنشانی میتواند دستورالعملهای ایمنی را صادر کند و صنوف هم باید آن را اجرا کنند البته باید دستگاههای نظارتی هم در این زمینه ورود کنند تا ببینند کسبه چقدر دستورالعملها را رعایت میکنند. در جلوی بسیاری از مغازها سدمعبر صورت گرفته یا در زیر مغازهها انبارهایی درست شده یا مغازههای بزرگ تبدیل به چندین مغازه کوچکتر شده و در راهپلههای ساختمان چیدمان کالا صورت گرفته است که باید نظارت لازم صورت گیرد چرا که همین موارد ایمنی را کاهش داده است.
س؛ چه دستگاههای در امر ایمنی بازار وظیفه دارند؟ چرا ساختمانها ایمن سازی نمیشود؟
ج؛ فقط شهرداری تهران در این زمینه مسئولیت ندارد بلکه باید دستگاههای ذیربط هم ورود کنند. البته محدودیتهایی برای نوسازی برخی از بناها وجود دارد، اما در برخی از موارد هم میتوان ساختمانها را ایمن کرد. ببینید هنگامی که آتشسوزی رخ میدهد به ما هم خساراتی وارد میشود باید امدادرسانی به موقع داشته باشیم. در برخی از موارد آتشنشانها هم در این حوادث دچار مشکل میشوند.
یکی از مشکلات جدی در بازار سقفهای فرسوده است. آتشسوزیهایی که رخ میدهد و سیستم برق فرسوده تمام این موارد میتواند باعث بروز حوادث جبرانناپذیری شود.
س؛ باید چه اقداماتی برای ایمنسازی صورت گیرد؟
باید تصمیمات جدی برای ایمنی بازار صورت گیرد و دستگاههایی که در این زمینه مسئول هستند پای کار بیایند و بعد الزامات قانونی میتواند بسیاری از مشکلات را برطرف کند. در بسیاری از موارد پشت دستورالعملهای ما الزام قانونی نیست. ایمنی باید تکلیف شود و باید تمام آحاد بازار ایمنی را رعایت کنند. باید برای کارها پشتوانه قانونی وجود داشته باشد. باور کنید اگر دستگاههای مربوطه ورود کنند میتوانیم در کوتاهترین زمان ممکن اصلاحات را انجام دهیم.
س؛ در حال حاضر بازار تهران چقدر ایمن است؟
ما بازار را به طور مرتب رصد میکنیم و بازدیدهای ایمنی را انجام میدهیم. بازار را به ۱۲ زون تقسیم کردهایم که ۶ زونآن پرخطر است ما منطقه به منطقه بازار را میشناسیم و میدانیم که در کدام مناطق چه فعالیتی صورت میگیرد و مخاطرات آن چقدر است. در صورتی که دستگاههای ذیربط وارد عمل شوند و با ورود خود کسبه میتوانیم اقدامات خوبی در بازار انجام دهیم و قطعاً وضعیت بهتر خواهد شد. فقط نگاه مقابلهای صرف جواب نمیدهد.
از لحاظ خودرویی و تجهیزات اقداماتی در بازار انجام دادهایم. باید تغییرات ایجاد شود. آتشنشانی نمیتواند به تنهایی عمل کند. اگر ساختمانی ناایمن است باید مالک برای ایمنسازی ورود کند و ایمنی را اولویت قرار دهد. آتشسوزی تیمچه رخ داد و اگر آتشنشانان به موقع وارد نمیشدند گستردگی زیادی داشت. همکاران با سرعت عمل وارد شدند و اجازه سرایت آتش به نقاط را ندادند.
س؛ یکی از معضلات اصلی در بازار بحث سیم کشیهای برق است برای ساماندهی این وضعیت رایزینی صورت گرفته است؟
ج؛ در بازار مشکل سیمکشی برق را داریم یک جرقه ممکن است باعث آتش سوزی شود. در خصوص سیستم برق بهتر است مسئولان ذیربط در این زمینه ورود کنند. در خصوص سیستم برق دو قسمت وجود دارد یک قسمت برق تا قبل از هر کنتور صنفی است و یک قسمت بعد از کنتور است. تا قبل از کنتور باید کابلکشیها اصلاح شود که برعهده اداره برق است. البته کارهای قابل توجهی هم صورت گرفته است، اما بعد از کنتور در دست صاحب مغازه است که باید به آن بپردازد.
برق تنها موضوع بازار نیست. موضوعات دیگری هم وجود دارد که باید به آن پرداخته شود. بحث چیدمان، سدمعبر و مواردی از این دست.
س؛ چند ایستگاه آتشنشانی در بازار وجود دارد؟ در صورت بروز حادثه آتشنشانان در چه بازه زمانی خود را به محل وقوع حادثه میرسانند؟
ج؛ دو ایستگاه در محدوده اصلی بازار وجود دارد، اما حدود ۶ ایستگاه در نزدیکی بازار داریم که دسترسی سریع برای رسیدن به محل حادثه دارند. در حادثه آتش سوزی بازار تیمچه از ایستگاههای اطراف هم به کمک ایستگاههای بازار آمدند. ما بازار را به خوبی پوشش میدهیم و مشکلی از این جهت نداریم، اما باید ایمنی رعایت شود.
س؛ برای آموزش شهروندان در زمینه ایمنی چه اقداماتی صورت گرفته است؟
ج؛ اقداماتی انجام داده ایم. همین چند وقت پیش یک مانور باهدف افزایش مشارکت عمومی دستگاههای مختلف برای نگهداشت و ایمنی بازار بزرگ تهران به عنوان اصلیترین مرکز اقتصادی کشور برگزار شد.
این مانور با مشارکت شهرداری منطقه ۱۲، سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهر تهران، سازمان پیشگیری و مدیریت بحران استان تهران، نیروی انتظامی، پلیس راهنمایی و رانندگی و ... در سبزه میدان و سپس در بازار تهران برگزار شد.
در این طرح سازمان آتشنشانی با استقرار ۱۶ ایستگاه و تیمهای پیشگیری و آموزشی همراه با ۳۲ دستگاه خودرو امدادی و ۲۰۰ نیرو و هلالاحمر با ۲۰ نیروی امدادی که مسئول آموزش لسانی پیش از مانور هستند، در محدودههای موردنظر حاضر شدند.
س؛ ساختمان پلاسکو فرو ریخت و چندین آتشنشان جان خود را از دست دادند چند ساختمان ناایمن مشابه پلاسکو در بازار وجود دارد؟
ج؛ اطلاعات ما در خصوص بازار در حال بروزرسانی است. البته تعدادی از ساختمانها نوسازی شدهاند، اما ساختمانهایی که تاریخی هستند باید برای نوسازی آنها مراحل طی شود.
تمهیدات ایمنی باید اجرایی شود. متأسفانه بخش زیادی از بازار تهران فرسوده است و هنوز تغییرات زیادی در آن رخ نداده است. اطلاعات کافی را داریم هرچند که شرایط نسبت به قبل بهتر شده است و ایمنی ارتقا یافته است، اما باید به ایمنی بالاتری برسیم. چون در زمینه ایمنی ما پشتوانه قانونی نداریم، خیلی نمیتوانیم در ساختمانهای ناایمن ورود کنیم فقط میتوانیم تذکرات لازم را بدهیم، باید ضعفهای قانونی در این زمینه برطرف شود.
در بند «۱۴» ماده ۵۵ یک پاراگراف درباره ایمنی شهر تهران داریم که مربوط به ۶۰ سال پیش است/با یک پاراگراف نمیتوان یک شهر را ایمن کرد؟
ج؛ ناایمن بودن یک ساختمان میتواند عواقب بدی داشته باشد. ما فقط در بند «۱۴» ماده ۵۵ یک پاراگراف درباره ایمنی شهر تهران داریم که البته در آنجا هم فقط اسم شهرداری آمده است. با یک پاراگراف که حدود ۶۰ سال پیش نوشته شده نمیتوان بازار را ایمن کرد. باید در زمینه قانونی در بحث ایمنی به روز شویم. قطعاً با یک پاراگراف نمیتوان یک شهر را ایمن کرد و باید تصمیمات جدی گرفته شود.
ما چندی پیش حادثه سینا اطهر را داشتیم کمیتهای در این خصوص در مجلس تشکیل شود ما گفتیم شاید قوانین اصلاح شود، اما به جز تهیه یک گزارش اتفاق دیگری رخ نداد. شهر به شدت توسعه یافته است و باید برای ایمنی فکری کرد.
س؛ چندی پیش آتشنشانان اعتراضی در خصوص معیشت، مسکن و ... داشتند و مسئولان شهرداری وعد ه دادند که مشکلات آنها را برطرف میکنند چه برنامهای در بودجه سال آینده برای رفع مشکلات آتشنشانان دارید؟
ج؛ اتفاقهای خوبی در حال رقم خوردن است. علاوه بر رشد سالیانه بودجه سازمان آتشنشانی، ۲۵۰ میلیارد تومان هم در شورای شهر تهران تصویب شده که قرار است به موضوع معیشت آتشنشانان اختصاص یابد. البته ما اقداماتی را برای ارتقا معیشت آتشنشانان انجام دادهایم. معاون خدمات شهری شهرداری تهران هم اعلام کرد که حدود ۵۰ میلیارد تومان سرمایهگذاری شده تا به آتشنشانان وامهای کمبهره برای رفع مشکلاتشان داده شود.
چند حرکت دیگر از جمله افزایش میزان اضافهکاری، افزایش پول غذا و ... صورت گرفته است. ما تلاش میکنیم که وضعیت آتشنشانان را ارتقا دهیم و در این زمینه شهرداری تهران هم کمکهای لازم را انجام میدهد.