پخش زنده
امروز: -
دو قلوهای خیالی-سیاسی یکی از دغدغههای شهری شهرکرد است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکزچهارمحال و بختیاری، امروز برج های دو قلو به یکی از خسارت بارترین و مشکل ساز ترین طرح های استان تبدیل شده که حل آن مسئله اساسی شورای شهر شهرکرد در سال های اخیر بوده اما تا کنون موفق به حل آن نشده اند. این مسئله یکی از مصوبات دشواری است که باید اعضای شورای شهر ششم برای آن تصمیم گیری کنند.
از همان ابتدا حرف و حدیث های زیادی برای چرایی و چگونگی اجرای طرح برج های دو قلو مطرح بود. عده ای آن را سیاسی می دانستند تا سکوی پرش شهردار سابق به بهارستان باشد، عده ای آن را خلاف نظرات کارشناسی و معماری شهری می دانستند و عده ای جانمایی آن را نا مناسب می دانستند که منجر به ایجاد گره ترافیکی در شهر خواهد شد و مسئولان علوم پزشکی آن را تهدیدی برای سلامت و فوریت های پزشکی می دانستند زیرا بزرگترین و مهمترین بیمارستانها و مراکز درمانی دیگر و مجتمع ورزشی انقلاب در این منطقه هستند و پیش از ساخت برج ها ترافیک شدیدی در خیابانهای منطقه وجود داشت و تردد در ساعتهای شلوغی شهر بهسختی امکانپذیر بود.
رئیس کمیسیون عمران و توسعه شهری شورای اسلامی شهرکرد هم آن را از لحاظ فنی، مالی و جانمایی خارج از توان شهرداری شهرکرد دانست و از طرح این موضوع بدون تشریفات اداری و به صورت مستقیم در صحن شورا انتقاد کرد.
زمانیان، نماینده وقت مردم شهرکرد در مجلس شورای اسلامی هم آن را همراه با چالش اقتصادی برای شهرداری و نامطلوب شدن ارائه خدمات جاری شهرداری به مردم می دانست. اما در ادامه همه مخالفت های سیاسی و کارشناسی شهردار شهرکرد در تاریخ 28 خرداد ماه 91 از تصویب طرح برج های دوقلوی شهرکرد در کمیسیون ماده 5 استان خبر داد و در 24 مرداد ماه همان سال ساخت برج ها با عملیات خاکبرداری و پایدار سازی محل احداث در ضلع شمال غربی میدان بسیج آغاز شد. به گفته غلامیان شهردار شهرکرد بنا بود برجهای کوه نور و دریای نور در ۲۵ طبقه ساخته شود که ۶ طبقه آن به صورت زیرزمین و ۱۹ طبقه دیگر بالاتر از سطح زمین به مراکز تجاری، خدماتی، فرهنگی، درمانی پزشکی و اداری اختصاص پیدا میکرد.
اگر چه علیپور ریس شورای شهر مکان یابی برج ها را بر اساس کار کارشناسی دانست که نه تنها کمیسیون ماده 5، شورای ترافیک، شهرداری، شورای استان و شورای شهر و نظام مهندسی آن را تایید کرده اند بلکه بانک مرکزی هم آن را تایید کرده، زیرا استفاده از 40 میلیارد تومان اوراق قرضه بانک مرکزی منوط بر مکان یابی درست است تا اوراق قرضه بازدهی داشته باشد.
اما پس از مدتی طباطبایی مدیرکل بازرسی وقت استان از توقف طرح به دلیل مشکل در نحوه تغییر کاربری عرصه، نداشتن تأییدیه نظام مهندسی و سایهاندازی و اشرافیت غیرمجاز بر املاک همسایگان خبر داد و سلیمانی استاندار وقت گفت برای رفع این مشکل طبقات برج ها به16 طبقه کاهش خواهد یافت.
طرح برج های دوقلوی 25 طبقه سال 90 که براورد شده بود با هزار میلیارد ریال اعتبار ساخته شود در سال 93 پس از آنکه طرح به پیشرفت فیزیکی 20 درصد رسید شهردار شهرکرد گفت: اعتبار لازم برای ادامه کار 200 میلیارد تومان دیگر است که ظرف مدت 36 ماه تکمیل خواهد شد. شهریور 94 زمانیان نماینده وقت مردم شهرکرد از وضعیت نگران کننده شهرداری در ساخت برج های دو قلو خبر داد و گفت : هماکنون اعتباری برای ساخت این برج وجود ندارد و مراحل ساخت آن هزینهبر شده و پیمانکار طرح را تعطیل کرده و رفته است. و در نهایت در بهمن 95 طرح به دلیل عدم توانایی شهرداری و نبود سرمایهگذار منصف متوقف می شود.
از سال 95 طرح تعطیل شد و زمزمه هایی از فروش زمین های شهرداری به بانک شهر برای تهاتر بدهی در سطح جامعه به گوش می رسید اما هیچ اظهار نظر رسمی در این رابطه از سوی مسولین صورت نگرفت تا آنکه در دی ماه 96 فرهاد رئیسی نایب رئیس شورای شهر سخن از پرداخت خسارت روزانه 20 میلیون تومانی به بانک شهر گفت.
ریس شورای شهر در اردیبهشت 98 در رابطه با تهاتر با بانک شهر گفت: در سال 90 که اوراق قرضه از بانک مرکزی گرفته می شود مجوز تأسیس بانک شهر را در شهرکرد می گیرند و پول را با 20 درصد سود سپرده می کنند. نایب رئیس شورا در این رابطه گفت: زمانی که کار متوقف شد و بنا شد پول مردم برگردانده شود تسهیلات با سود 39 درصد گرفته شد که 5 سال بعد باید 57 میلیارد تومان بابت اصل پول و سود آن به بانک پرداخت می شد که چون توان باز پرداخت آن نبود 51 میلیارد و 300 میلیون تومان را از طریق زمینها تهاتر شد و مابقی آن به صورت اوراق خزانه پرداخت شد. رئیسی در خرداد 98 سخن از تخلفات گسترده در رابطه با برج های دو قلو گفت و افزود: بدهی برجها در آغاز کار شورای جدید مبلغ 43 میلیارد تومان بوده که امروز این عدد با احتساب سودش به 61 میلیارد تومان رسیده است و ما زمینهایی از شهر را از جمله زمین حمام بیست دوش، آتشنشانی، فرمانداری، دروازه فارسان و گلخانه را که امروز حدود 150 میلیارد تومان ارزشگذاری میشوند را بابت 51 میلیارد تومان از بدهی برجها واگذار کردیم و مقداری هم از اسناد خزانه هزینه کردیم و باز هم حدود 5 میلیارد تومان دیگر بدهی داریم. و برای شفاف سازی پرونده گزارش آن را به سازمان بازرسی و دادستان استان داه ایم تا با تخلفات صورت گرفته برخورد شود.
در آبان 98 رییس شورای شهر با اشاره به تلاش شورا برای به سرانجام رساندن طرحهای توسعه شهری گفت: یک سرمایهگذار برای مشارکت در تکمیل و بهرهبرداری برجهای دوقلو شهرکرد اعلام آمادگی کرده است. علیپور افزود هماینک این پروژه 33 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و تکمیل آن نیازمند حداقل ۴ هزار میلیارد ریال اعتبار دیگر است. این درحالی است که تا کنون برای ساخت آن 110 میلیارد تومان هزینه شده است و در ابتدا هزینه ساخت برج ها 100 میلیارد تومان براورد شده بود که بنا بود از این مبلغ 40 میلیارد از طریق اوراق قرضه تامین شود و بقیه از بودجه شهرداری و یا مشارکت تامین شود. اما شهرداری تنها توانست 16 میلیارد آورده داشته باشد.
10 آذر 98 غلامیان شهردار شهرکرد و 3 تن از اعضای شورای شهر به اتهام فروش بدون ضابطه و بدون تشریفات قانونی بخشی از زمین های شهر به بانک شهر بازداشت شدند. دادستان استان در این رابطه گفت: با توجه به حساسیت امر، موضوع با قید فوریت به واحد بازپرسی ارجاع و با کارشناسی مجدد مشخص شد، تخلف وسیع چند ۱۰ میلیارد تومانی در واگذاری زمینهای شهرداری شهرکرد بابت پرداخت بدهی شهرداری به بانک شهر نسبت به تسهیلات اخذ شده در برجهای دو قلو انجام شده است.
علیمحمدی 12 آذر ماه خبر از آزادی متهمان با تودیع وثیقه خبر داد و گفت: پرونده در حال پیگیری است. قرار وثیقه برای آزادی متهمان 40 میلیارد تومان بود.
به گفته شهردار شهرکرد دو موضوع مشارکت در تکمیل و فروش برج های دو قلو در دستور کار قرار داشت. که این پیشنهادات در صحن شورای پنجم مطرح شد و شورا برگزاری مزایده فروش برجها را تصویب کرد اما پس از مشخص شدن قیمت نهایی شورا با آن موافقت نکرد و شهر همچنان با این مشکل مواجه است.
به اعتقاد کارشناسان، این طرح از ابتدا سیاسی شکل گرفت، سیاسی پیش رفت و برای ادامه کار به صورت سیاسی مجوزات را دریافت کرد. اما اینکه چرا دستگاه های مسئول برای مجوز هایی که دادند هیچ پاسخی به مردم نمی دهد و چرا نهاد های نظارتی با تخلفات این طرح غیر کارشناسی برخورد متناسب نداشته اند سوالاتی است که ذهن مردم را به خود مشغول کرده. و موجب از بین رفتن اعتماد مردم شده و تعیین تکلیف این طرح مهمترین مطالبه شهروندان شده است.
سرانجام برج های دوقلو در شورای پنجم نا فرجام ماند و امروز مهمترین مسئله ای که اعضای شورای ششم شهرکرد باید برای آن تصمیم گیری کنند مشکل برج های دوقلوست. امروز شهرکرد با از دست دادن فرصت ها در دهه گذشته در توسعه خدمات شهری به نسبت سایر شهرها عقب مانده است. جبران این عقب ماندگی در گرو گرفتن تصمیم درست برای آینده این برج هاست.