کارشناسان جهاد کشاورزی به همین منظور دست به کار شدند و با تحقیقاتی ۱۰ ساله موفق به تولید بذر خالص گونهی بومی پیاز زنجان شدند.
رئیس مرکز تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی استان زنجان میگوید: با توجه به اینکه در ۶۸ هزار هکتار از زمینهای کشاورزی کشور و ۳ هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی زنجان پیاز کشت میشود ۲۵ محقق زنجانی، با کاری تحقیقاتی تهدیدها را به فرصت تبدیل کردند و نخستین بار کار غده سازی و سوخت گیری بذر خالص گونهی بومی پیاز زنجان را عملیاتی کردند.
دکتر عظیمی افزود:پیاز زنجانرود امسال برای بذرگیری در ایستگاه تحقیقاتی خیرآباد کاشته شد تا تودهی خالصی از بذرهای این نوع پیاز به عنوان یک رقم اصلاح نژاد شده به کشور معرفی شود.
رییس ثبت مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی هم گفت: بذر تولیدی در زنجان، مجوز تولید را از موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال دریافت کرده است.
نصیری افزود: پارسال بذر توده محلی زنجانرود که کیفیت زراعی بالا دارد برای غده گیری و سوخت گیری کشت شد و سوختهای مادری برای سلکسیون سازی و خالص سازی استخراج شد.
به گفته وی، این بذورکه دارای لیبل گواهی محدود در طبقه پایه هستند نخستین بار فروردین ماه در ۱ و نیم هکتار کشت شد و مهرماه قابل برداشت است و در اختیار پیاز کاران داده می شود.
رییس مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی زنجان نیز گفت:این پیاز، علاوه بر ویژگیهای منحصر به فرد خود از نظر شکل، خوراکی و رنگ، عملکرد پایدارتری دارد و در اقلیمهای مشابه زنجان، مقاوم در برابر تنشهای محیطی است.
دکتر مردای پیش بینی کرد: بذر خالص این رقم پیاز تا ۳، ۴ سال آینده وارد بازار مصرف کشور شود.