بایدها و نبایدهای رفع تب در کودکان
خیلی از والدین بهاشتباه تصور میکنند که تب خطرناک است، اما تب تقریبا در همه موارد، خطرناک نیست بلکه فقط واکنش بدن به عفونتی نهفته است
آیا شما هم شنیدهاید که میگویند به سرماخورده غذا بده و تبدار را گرسنه نگه دار؟ وقتی کودکتان تب میکند، نگران میشوید، اما درواقع تب میتواند مفید هم باشد؛ زیرا سیستم ایمنی را در بالاترین حد خود مجهز میکند تا بدن بتواند با عفونت و بیماریها بجنگد. در این مقاله میخواهیم درباره تب کودک و چگونگی مبارزه با آن صحبت کنیم. لطفا با ما همراه باشید.
آیا تب در کودکان نگرانکننده است؟
والدین معمولا بیشتر از اینکه بهدنبال یافتن علت تب در کودکان باشند، فقط بر پایینآوردن آن تمرکز میکنند. خیلی از والدین بهاشتباه تصور میکنند که تب خطرناک است، اما تب تقریبا در همه موارد، خطرناک نیست بلکه فقط واکنش بدن به عفونتی نهفته است؛ زیرا میکروبها در دمای بالا زنده نمیمانند.
در کودکان، معمولا عفونتها ویروسی هستند، مانند سرماخوردگی یا عفونت معده؛ اما کودک ممکن است بدون هیچ علائمی از بیماری خاصی تب کند؛ برای نمونه، اگر نوزاد یا کودکی بهمدت چند روز تب بالای ۳۸ درجه داشته باشد و بعد دانههای قرمز روی پوستش ظاهر شوند، ممکن است سرخک گرفته باشد.
از دارو استفاده کنید
اگر تب متوسط است و وضعیت کلی کودک خوب است، بگذارید که تب دورهاش را طی کند؛ اما دکتر ترن، متخصص کودکان، میگوید که میتوانید برای کودکان بالای ۳ ماه از استامینوفن و برای کودکان بالای ۶ ماه از ایبوپروفن برای پایین آوردن تب استفاده کنید؛ ولی به یاد داشته باشید که دارو فقط علائم تب را مخفی میکند و تب را از بین نمیبرد. بیشتر داروها تب را تا یکی دو درجه پایین میآورند، فقط بهاندازهای که کودکتان کمی احساس بهتری داشته باشد.
حتما برای استفاده از دارو و دز مناسب، با پزشک متخصص کودکان مشورت کنید.
فرد تبدار را گرسنه نگه ندارید
درست است که کودکانی که تب دارند، کمتر احساس گرسنگی میکنند، اما وقتی تمایل به غذاخوردن نشان میدهند، غذاهای متعادل و سالم به آنها بدهید. تغذیه سالم به سیستم ایمنی کمک میکند تا بدن کودک بتواند بهتر با تب بجنگد.
تا میتوانید، از مایعات استفاده کنید
عرقکردن در هنگام تب، آب بدن را کاهش میدهد؛ پس تا میتوانید به کودک تبدارتان آب بدهید. اگر بیرونروی دارد یا استفراغ میکند، بهجای آب به او مایعات الکترولیتدار بدهید. مایعات الکترولیتدار یا مایعات ورزشی مایعاتی حاوی سدیم، پتاسیم و منیزیم هستند و آب را ذخیره میکنند. بسیاری از آبمیوهها میتوانند جزء مایعات الکترولیتدار محسوب شوند.
لباس زیاد به او نپوشانید
معمولا کودکی که تب دارد، بیشتر از دیگر کودکان لباس میپوشد. پوشیدن لباس زیاد یا پوشاندن با پتوی ضخیم، از بیرونرفتن حرارت جلوگیری میکند و باعث بالاتر رفتن تب میشود. پس باید مطمئن شویم که بیشتر از حد معمول، لباس نپوشیده باشد؛ همچنین نباید با پتوی ضخیمی رویش را بپوشانیم.
از کمپرس آب ولرم استفاده کنید
اگر کودک شما استفراغ میکند و نمیتواند داروی خوراکی مصرف کند، سهچهار سانتیمتر آب ولرم در وان بریزید و با استفاده از ابر یا پارچهای لطیف، بالاتنه، بازوها و پاهای او را نمناک کنید تا دمای بدنش پایین بیاید.
نکاتی که قبل از تماس با پزشک باید در نظر بگیرید
قبل از اینکه کودکتان را به مطب پزشک ببرید، نکتههای زیر را در نظر بگیرید:
۱. سن کودک
معمولا تب در کودکان کوچکتر نگرانکنندهتر است. در موارد زیر، به پزشک مراجعه کنید:
تب بالای ۳۸ درجه در کودکان زیر ۳ ماه.
تب بالای ۳۸٫۸ در کودکان ۳ تا ۶ ماه.
تب بالای ۳۹ درجه در کودکان بالای ۶ ماه.
لینک خرید تب سنج مخصوص کودک
۲. مدتزمان تب
در موارد زیر، حتما به پزشک مراجعه کنید:
در کودک ۳ تا ۱۲ ماه: برای هر تبی که بالای ۳۸ درجه باشد و بیشتر از ۲۴ ساعت طول بکشد.
در کودکان ۱ تا ۲ سال: اگر تب ۲ روز یا بیشتر طول بکشد و بهتر نشود.
در کودکان بالای ۲ سال: درصورتیکه تب بعد از ۳ روز بهتر نشود.
۳. علائم دیگر
اگر کودکتان علائمی مانند گلودرد، عفونت گوش یا عفونت ادراری دارد، حتما به پزشک مراجعه کنید.
برخی علائم هم میتوانند نگرانکننده باشند:
استفراغ مکرر یا بیرونروی.
درد شدید در گوش.
سردرد.
گلودرد.
گرفتگی گردن.
سستی.
تنگی نفس.
دانههای قرمز پوستی.
علائم کم آبی (مانند کمشدن ادرار و کاهش یا کمبود اشک).
در ضمن، اگر متوجه شدید کودکتان رفتاری غیرعادی یا بیماریهای جانبی دیگری مانند آسم یا دیابت دارد، حتما درصورت بروز تب به پزشک مراجعه کنید. در بعضی از موارد، تب در کودکان خیلی بالا میرود و ممکن است به تشنج منجر شود؛ اما در بیشتر موارد بیضرر است.