سالروز ولادت فرزند امام رضا علیه السلام
اسوه پرهیزگاری و بخشش؛ حضرت جواد الائمه
جود و بخشش و سخاوتمندی امام نهم علیه السلام، عامل شهرت آن حضرت به جواد است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز اصفهان؛ دهم ماه رجب، سالروز ولادت محمد بن علی بن موسی معروف به جواد (بخشنده) و تقی (پرهیزگار) نهمین امام شیعیان است.
ایشان در سال ۱۹۵ هجری قمری متولد شد و در 8 سالگی به امامت رسید ودر سال۲۲۰ ؛ پس از 17 سال رهبری جامعه اسلامی، در سن 25 سالگی به شهادت رسید.
ارتباط امام جواد(ع) با شیعیان، بیشتر از طریق وکلا و نامهنگاری انجام میگرفت.
در دوره امامت امام دهم شیعیان، فرقههای اهل حدیث، زیدیه، واقفیه و غلات فعالیت داشتند.
مناظرات علمی امام جواد با عالمان فرقههای اسلامی در مسائل کلامی، همچون جایگاه شیخین و مسئلههای فقهی مانند حکم قطع کردن دست دزد و احکام حج، از مناظرات معروف امامان معصوم دانسته شده است.
گزارش مهدی ستوده خبرنگار صدا و سیما از حال و هوای کاظمین
احادیث نورانی از امام جواد عليهالسلام :
* مؤمن در هر حال نيازمند به سه خصلت است: توفيق از طرف خداوند متعال، واعظى از درون خود، قبول و پذيرش نصيحت كسى كه او را نصيحت نمايد. (بحارالانوار، ج۷۵، ص۳۵۸)
* ملاقات و ديدار با دوستان و برادران [خوب]، سبب صفاى دل و نورانيّت آن مىگردد و موجب شكوفایى عقل و درايت خواهد گشت؛ گرچه در مدّت زمانى كوتاه انجام پذيرد. (بحارالانوار، ج۷۱، ص۳۵۳)
* چگونه گمراه و درمانده خواهد شد كسى كه خداوند سَرپرست و متكفّل اوست. چطور نجات مىيابد كسى كه خداوند طالبش است. هر كه از خدا قطع اميد كند و به غير او پناهنده شود، خداوند او را به همان شخص واگذار مىكند. (بحارالانوار، ج۶۸، ص۱۵۵)
* هركس موقعيتشناس نباشد، جريانات، او را مىربايد و هلاک خواهد شد. (بحارالانوار، ج۶۸، ص۳۴۰)
* زمان ولادت امام عصر عليهالسلام بر مردم زمانش مخفى است، و شخصش از شناخت افراد غايب و پنهان است. و حرام است كه آن حضرت را نام ببرند؛ و او همنام و همكنيه رسول خدا صلىاللهعليهوآله است. (بحارالانوار، ج۵۱، ص۳۲)
*عزّت مؤمن در بىنيازى و طمع نداشتن به مال و زندگى ديگران است. (بحارالانوار، ج۷۲، ص۱۰۹)
* هر كه به خواستگارى دختر شما آيد و به تقوا و تديّن و امانتدارى او مطمئن مىباشيد با او موافقت كنيد، وگرنه سبب فتنه و فساد بزرگى بر روى زمين خواهيد شد. (کافی، ج۵، ص۳۴۷)
* فرارسيدن مرگ انسانها، بهجهت معصيت و گناه، بيشتر است تا مرگ طبيعى و عادى. (بحارالانوار، ج۷۵، ص۸۳)
بر شما باد به تحصيل علم و معرفت، چون فراگيرى آن واجب و بحث پيرامون آن مستحب و پُرفائده است. علم وسيله كمک به دوستان و برادران است، دليل و نشانه مروّت و جوانمردى است، هديه و سرگرمى در مجالس است، همدم و رفيق انسان در مسافرت است؛ و انيس و مونس انسان در تنهایى است. (بحارالانوار، ج۷۵، ص۸۰)
*در زندگى، صبر را تكيهگاه خود، فقر و تنگدستى را همنشين خود قرار بده و با هواهاى نفسانى مخالفت كن. و بدان كه هيچگاه از ديدگاه خداوند پنهان و مخفى نخواهى ماند، پس مواظب باش كه در چه حالتى خواهى بود. (بحارالانوار، ج۷۵، ص۳۵۸)
*هركس ركوع نمازش را بهطور كامل و صحيح انجام دهد، وحشت قبر بر او وارد نخواهد شد. (کافی، ج۳، ص۳۲۱)
* امر به معروف و نهى از منكر دو مخلوق الهى است، هر كه آنها را يارى و اجرا كند مورد نصرت و رحمت خدا قرار مىگيرد و هر كه آنها را ترک و رها گرداند، مورد خذلان و عِقاب قرار مىگيرد. (وسائلالشیعه، ج۱۶، ص۱۲۴)
* معاشرت و همنشينى با بىخردان و افراد لااُبالى سبب فساد و تباهى اخلاق خواهد شد؛ و معاشرت و رفاقت با خردمندان هوشيار، موجب رشد و كمال اخلاق مىباشد. (بحارالانوار، ج۷۵، ص۸۲)
* هر که قبر پدرم را در طوس زیارت کند خداوند گناهان گذشته و آیندهاش را میآمرزد. (وسائلالشیعه، ج۱۴، ص۵۵۰)
* هركس قبر عمّهام ـ حضرت معصومه سلاماللهعلیها ـ را [با علاقه و معرفت] در قم زيارت كند، اهل بهشت خواهد بود. (وسائلالشیعه، ج۱۴، ص۵۷۶)
* سه خصلت جلب محبّت مىكند: انصاف در معاشرت با مردم، همدردى در مشكلات آنها، همراه و همدم شدن با معنويات. (بحارالانوار، ج۷۵، ص۸۲)
* شرايط پذيرش توبه چهار چيز است: پشيمانى قلبى، استغفار با زبان، جبران كردن گناه نسبت به همان گناه و تصميم جدى بر اينكه ديگر مرتكب آن گناه نشود. (کشفالغمه، ج۲، ص۳۴۹)
* علم دوگونه است: علمی که شنیده شود و علمی که [علاوه بر شنیده شدن] تبعیت شود. علم شنیده شده تا زمانی که بدان عمل نشود، فایدهای ندارد. (بحارالانوار، ج۷۵، ص۸۰)
* هركس بر بالين قبر مؤمنى حضور يابد و رو به قبله بنشيند و دست خود را روى قبر بگذارد و هفت مرتبه سوره مباركه «إنّا أنزلناه» را بخواند از شدايد و سختیهاى صحراى محشر در امان قرار مىگيرد. (وسائلالشیعه، ج۳، ص۲۲۷)
* سه چيز، سبب رسيدن به رضوان خداى متعال است:
١. نسبت به گناهان و خطاها، زياد استغفار و اظهار ندامت كردن؛
٢. اهل تواضع كردن و فروتن بودن؛
٣. صدقه و كارهاى خير بسيار انجام دادن. (بحارالانوار، ج۷۵، ص۸۱)
* انجامدهنده ظلم، كمکدهنده ظلم و كسى كه راضى به ظلم باشد، هر سه شريک خواهند بود. (بحارالانوار، ج۷۵، ص۸۱)
* تواضع و فروتنى زينتبخش حسب و شرف، فصاحت زينتبخش كلام، عدالت زينتبخش ايمان و اعتقادات، وقار و ادب زينتبخش اعمال و عبادات؛ و دقّت در ضبط و حفظ آن، زينتبخش نقل روايت و سخن است. (بحارالانوار، ج۷۵، ص۹۱)