• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۱۲۲۸۲۰
تاریخ انتشار: ۱۸ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۱۶:۱۲

ترامپ از برجام خارج شود يا نشود بعيد است توافق هسته اي از بين برود

امريکا و اروپا در ارتباط با برجام بازي را شروع کرده اند که ماندن ترامپ در آن يا رفتنش براي غرب نتيجه اش دو سر باخت خواهد بود.

ترامپ از برجام خارج شود يا نشود غرب توافق هسته اي را حفظ خواهد کرد

دونالد ترامپ رئيس جمهور امريکا اعلام کرده است که سه شنبه شب به وقت تهران نظر خود را در باره برجام اعلام خواهد کرد و اين در شرايطي است که بيشتر گمانه زني ها بر احتمال خروج امريکا از توافق هسته اي با ايران حکايت دارد،  گمانه زني که بر مواضع ضد برجامي ترامپ چه در کارزار انتخاباتي و چه پس از راهيابي به کاخ سفيد و چه پس از تلاش مقام هاي فرانسه، انگليس وآلمان براي متقاعد کردن وي به ماندن در برجام تکيه دارد.  اما صرف نظر از اينکه ترامپ در برجام بماند يا بيرون رود سوال اينجاست که هدف اصلي غرب از توافق هسته اي با ايران چه بود؟
در پاسخ به اين سوال بايد گفت که واقعيت ها نشان مي دهد که غربي ها از ابتدا به هيچوجه مايل نبودند که ايران پا در باشگاه قدرت هاي هسته اي بگذارد و از ابتدا هم با سنگ اندازي هاي فراوان از تهران مي خواستند که تمامي فعاليت هاي هسته اي خود را متوقف نمايد چنانچه در توافق اوليه تروئيکاي اروپا با ايران يا همان پيمان سعد آباد تمامي سايت هاي هسته اي ايران پلمپ شد و بر اساس خاطرات جک استراو  وزير امور خارجه و.قت انگليس حتي غربي ها حاضر نبودند که تهران  20 سانتريفيوژ براي فعاليت هاي علمي و تحقيقاتي فعال نمايد چرا که به زعم آنها با همان هم طي گذشت چند سال مي توانست بمب هسته اي توليد نمايد. به هر حال با بدعهدي غربي ها توافق به شکست انجاميد و تهران با از سرگيري غني سازي اورانيوم و به خاظر نياز به صفحه هاي سوخت براي راکتور آزمايشي تهران، که غرب از دادن آن خودداري مي کرد  خود اين صفحه ها را توليد کرد و ميزان غني سازي را هم به سطح 20 درصد رساند.
در چنين فضايي بود که امريکا هم به همراه کشورهاي غريي وارد مذاکره با ايران شد و بالاخره در ژوئيه 2015 غربي هادر گروه پنج بعلاوه يک با هدف جلوگيري از دستيابي ايران به سلاح هسته اي،  توافق هسته اي با تهران را امضا کردند. توافقي که در ازاي محدود سازي برنامه هسته اي ايران، ملزم به رفع تحريم ها بود و اين محدوديت ها نيز حدود ده سال بود تا در اين مدت غربي ها از ماهيت صلح آميز اين برنامه مطمئن مي شدند. به هرحال طي اين مدت آژانس بين المللي انرژي اتمي بارها صلح آميز بودن اين برنامه و پايبندي ايران به برجام را تائيد کرده اما با آمدن ترامپ اين بازي شروع شده که توافق ناقص است و بندهاي  غروب برجام بايد تغيير نموده و دائمي شود و الا او از برجام خارج خواهد شد.  نکته اينجاست که فرانسه، انگليس و آلمان نيز وارد اين بازي شده و با تکرار ادعاهاي ترامپ،  فقط در يک  موضع به ظاهر اختلاف با او را به نمايش مي گذارند و آن اينکه برجام بايد حفظ شود. و همه مقام هاي غربي نيز به اين اشاره مي کنند که در صورت از بين رفتن برجام، تهران به سمت توليد سلاح هسته اي گام برخواهد داشت. هر چند مقام هاي جمهوري اسلامي اعلام کرده اند که به دنبال توليد سلاح هسته اي نبوده و نيستند.
از آخرين ديدار مقام هاي اروپايي با همتايان امريکايي خود مي توان به ديدار روز دوشنبه  بوريس جانسون وزير امور خارجه انگليس با همتاي امريکايي خود اشاره کرد که در اين ديدارها براي متقاعد کردن امريکا به ماندن در برجام گفت اگر برجام از بين برود تهران سلاح هسته اي توليد خواهد کرد و براي متقاعد کردن ترامپ براي ماندن در برجام افزود او با تغيير در بند غروب برجام مي تواند مستحق دريافت جايزه نوبل باشد .
از مجموع اين تحولات به ويژ ه دو نکته مهم در سخنان بوريس جانسون مي توان نتيجه گرفت که غربي ها در مقطعي که با ايران برجام را به امضا رساندند نيز چندان به اين توافق پايبند نبوده اند و از سرناچاري و با توجه به اين موضوع که دانش هسته اي در ايران بومي شده،  جنگ با ايران غير ممکن است و تحريم ها پاسخگو نيست. تن به توافق هسته اي دادند و اکنون که ترامپ به قدرت رسيده است تصور مي کنند مي توان با جنگ رواني در اين مقطع ضمن حفظ برجام، تغييراتي در توافق هسته اي از جمله بندهاي غروب هسته اي اعمال نمايند. در چنين شرايطي به نظر مي رسد حتي اگر امريکا هم از برجام خارج شود ترتيباتي که در حال حاضر بر اين توافقنامه مترتب است همچنان به قوت خود باقي خواهد ماند و تهران در معرض اين آزمون قرار خواهد گرفت که آيا حاضر است از مواضع خود عقب نشيني نمايد؟ بنابر اين بعيد به نظر مي رسد که توافق هسته اي از بين برود چرا که غرب هر چند مايل نيست ايران يک قدرت هسته اي باشد اما چاره اي جز اين هم ندارد که ايران را در چارچوب يک توافقي که مانع از دستيابي اش به سلاح هسته اي مي شود بپذيرد. پيام يکپارچه مقام هاي ايران به غرب که آزموده را نيازماييد اکنون ترامپ و غربي ها را در مسير بازي دو سرباختي قرار داده است که چه ترامپ از برجام خارج شود و چه بماند چيزي جز سرشکستگي و عهد شکني براي امريکا و غربي ها ندارد.
 
------------------------------------------------------
رضا محمدمراد
 

 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
سه شنبه‌های هر هفته یک کتاب
دستگیری ۱۵ سارق حرفه‌ای و مال‌خر در سلماس
افزایش ساعات خاموشی‌ها در یزد به دلیل ناترازی برق ناشی از گرمای شدید
گرمای هوا و تعطیلی شرکت ها، موسسه‌ها و بانک‌ها در کیش
معرفی مدیرکل زندان های کهگیلویه و بویراحمد
قطع برق ۱۲ اداره پر مصرف در لرستان
رفع مشکل چندین‌ساله افت فشار و قطعی آب در مجتمع ۵ روستایی خوی
رشد ۴۱ درصدی صادرات از مرز کیله سردشت
مخزن آب شرب اشنویه بیش از ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد
اعزام نخستین گروه خادمان موکب حرم حضرت معصومه (س) به عراق از سوم ماه صفر
هزینه صدور گذرنامه زیارتی اربعین ۵۰ درصدکاهش یافت
منطقه آزاد انزلی تعطیل شده است؛مردم به منطقه آزاد مراجعه نکنند
توسعه بوم‌گردی در روستا‌های هدف گردشگری آذربایجان غربی شتاب می‌گیرد
راه اندازی قرارگاه زیست عفیفانه در کهگیلویه و بویراحمد
رئیس فدراسیون فوتبال: چالش تیم امید را به وزیر گفتم
دعوت ورزشکاران خراسان رضوی به اردوی تیم ملی بوچیا
توزیع ۱۸ پنل خورشیدی در مناطق عشایری ارومیه با همکاری شرکت توزیع برق و امور عشایر
موفقیت دو دانشجوی ایرانی در عرصه‌های علمی بین‌المللی
اعطای تسهیلات ویژه اربعین به مددجویان لرستانی
امسال ۹ میلیون نوبت راس دام در آذربایجان‌غربی مایه‌کوبی شد
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
دستگیری ۲ نفر در پرونده شهادت محیط‌بان
خودروسازان بدهکار؛ داد قطعه‌سازان را درآوردند!
تشریح اقدامات وزارت آموزش و پرورش در دفاع مقدس ۱۲ روزه
سفره‌های زیرزمینی مفیدترند یا سدها؟
ورود بلاکچین به تأمین مالی تولید
ثبت ارزش ۹.۴ هزار میلیارد ریالی در فروش روزانه بورس انرژی
تصویب بسته تامین منابع مالی برای بازسازی واحد‌های تولیدی؛ به‌زودی
آتش‌سوزی ۲۰ هکتار از پارک ملی تندوره درگز
پاکدامن، نامزد عضویت در کمیته ورزشکاران فدراسیون جهانی شمشیربازی
بررسی مشکلات ۱۵ واحد تولیدی و صنعتی استان تهران
مقابله منسجم با قاچاق حیات‌وحش در دستور کار سازمان حفاظت محیط زیست
رئیس فدراسیون تکواندو سفیر ملی صبر شد
نمایشگاه بین المللی صنعت ساختمان؛ ۲۷ مرداد
رئیس جمهور واحد گازی ۱۸۳ مگاواتی نیروگاه نکا را افتتاح کرد
ایران در جمع ۷ کشور دارای دانش فنی ساخت پوشش نانویی مقره‌های برق درجهان
تشدید نظارت بر بازار برنج، روغن و شکر  (۲ نظر)
هشدار عراقچی درباره سوءاستفاده ۳ کشور اروپایی از مکانیسم ماشه  (۲ نظر)
وزیر نیرو: از مردم بابت کاهش فشار آب عذرخواهی می‌کنیم  (۱ نظر)
رویداد «کاروان روایتها» برگزار می‌شود  (۱ نظر)
عدم خروج خانه اقبالیان در استان همدان از ثبت ملی  (۱ نظر)
هلاکت فرمانده عملیات یگان‌های کماندویی رژیم صهیونیستی  (۱ نظر)
حماس: رژیم صهیونیستی در حال اعدام دو میلیون نفر است  (۱ نظر)
عراقچی: نمی‌توانیم از غنی سازی دست بکشیم  (۱ نظر)
حمله گسترده سایبری به زیرساخت‌های آمریکا  (۱ نظر)
سازمان ملل: غزه با گرسنگی فاجعه‌بار رو‌به‌رو است  (۱ نظر)
خلع سلاح یمن غیرممکن است  (۱ نظر)
تظاهرات حمایت از غزه در ترکیه، اردن، مصر، عراق و لیبی  (۱ نظر)
حمله پلیس کانادا به تظاهرات کنندگان حامی فلسطین در شهر تورنتو  (۱ نظر)